Dżem z brzoskwiń

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dżem z brzoskwiń to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni. Brzoskwinie zawierają dużo witamin, a także pierwiastków mineralnych. Działają przeciwko anemii, ponieważ pobudzają produkcję czerwonych krwinek. Dżem jest znakomitym dodatkiem do rogalików, bułeczek, a także różnorodnych deserów.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg brzoskwiń
    700g cukru żelującego 3:1
    150ml soku z cytryny
    1/2 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dżem z brzoskwiń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem z brzoskwiń 1. Brzoskwinie obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Dżem z brzoskwiń 2. Przełożyć do garnka, zalać sokiem z cytryny, wodą i gotować na bardzo małym ogniu tak długo aż owoce staną się miękkie i nabiorą odpowiedniej gładkiej konsystencji. Następnie dodać cukier żelujący i gotować jeszcze kilka minut, cały czas mieszając aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
  • Dżem z brzoskwiń 3. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić
    do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować