Żeberka w dżemie brzoskwiniowym i ketchupie

4.94 (162 ocen)

Przepis mam od bratowej. Brzmi niedorzecznie, smakuje fantastycznie.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    3-4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
    3-4 łyżki ketchupu (lepszej jakości)
    2 średnie cebule
    sól
Wystaw ocenę:

4.94 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżem brzoskwiniowy

Żeberka w dżemie brzoskwiniowym i ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w dżemie brzoskwiniowym 1. Żeberka, opłukać, podzielić na części i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą(u mnie Vegeta) i wstawić do lodówki na parę godzin (u mnie noc). Cebulę obrać i pokroić w pióra, dodać do mięsa i porządnie wymieszać. Następnie dodać dżem i ketchup (1 do 1). Wymieszać.
  • Żeberka w dżemie brzoskwiniowym 2. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 1 godziny, po tym czasie zmniejszyć nieco temperaturę, wymieszać żeberka i piec jeszcze pół godziny.
  • Żeberka w dżemie brzoskwiniowym 3. Upieczone żeberka mają być miękkie i złociste. Gdyby sos, który powstanie podczas pieczenia był rzadki, można go zaprawić 1 łyżką mąki. Żeberka podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kuskusem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować