Żeberka w dżemie brzoskwiniowym i ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka, opłukać, podzielić na części i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą(u mnie Vegeta) i wstawić do lodówki na parę godzin (u mnie noc). Cebulę obrać i pokroić w pióra, dodać do mięsa i porządnie wymieszać. Następnie dodać dżem i ketchup (1 do 1). Wymieszać.
2.Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 1 godziny, po tym czasie zmniejszyć nieco temperaturę, wymieszać żeberka i piec jeszcze pół godziny.
3.Upieczone żeberka mają być miękkie i złociste. Gdyby sos, który powstanie podczas pieczenia był rzadki, można go zaprawić 1 łyżką mąki. Żeberka podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kuskusem.
Komentarze