Dwukolorowe rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, 2 łyżki oleju i ponownie bardzo dokładnie zagniatamy. Ciasta przekładamy do dwóch osobnych misek, przykrywamy wilgotną bawełnianą ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jasne i ciemne ciasto dzielimy na 2 części, jedną część jasnego i ciemnego ciasta rozwałkowujemy osobno na oprószonej mąką stolnicy na kształt koła.
2.Na jasne rozwałkowane kółko nakładamy ciemne kółko, i ostrym nożem dzielimy na 12 równych części. Na każdą większą część trójkąta wykładamy 1/2 łyżeczki konfitury i zwijamy formując kształt rogalika.
3.Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo z tym że zmieniamy kolejność , najpierw rozwałkowujemy ciemne ciasto i nakładamy jasne ciasto. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia układamy rogaliki, zachowując odstępy i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut .
4.Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny oraz odrobiną gorącej wody do uzyskania gładkiej konsystencji, jeżeli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli jest za gęsty dodajemy odrobinę soku z cytryny. Rogaliki dekorujemy lukrem
Komentarze