Dwukolorowe rogaliki z marmoladą

  • wyświetlono: 707 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne dwukolorowe rogaliki z konfiturą z dzikiej róży , świetnie smakują ze szklanką mleka lub kawy.

1dd
  • 30 porcje
  • 180min

Składniki

50 g drożdży
1/2 szklanki cukru+ 2 łyżki cukru
szklanka ciepłego mleka
torebka cukru waniliowego
50 dag mąki
2 jajka
125 dag margaryny
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
marmolada o smaku dzikiej róży
lukier:
3 łyżki soku z cytryny
1,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Dwukolorowe rogaliki z marmoladą

  • rogaliki1. Do mleka dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, 2 łyżki oleju i ponownie bardzo dokładnie zagniatamy. Ciasta przekładamy do dwóch osobnych misek, przykrywamy wilgotną bawełnianą ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jasne i ciemne ciasto dzielimy na 2 części, jedną część jasnego i ciemnego ciasta rozwałkowujemy osobno na oprószonej mąką stolnicy na kształt koła.
  • rogaliki2. Na jasne rozwałkowane kółko nakładamy ciemne kółko, i ostrym nożem dzielimy na 12 równych części. Na każdą większą część trójkąta wykładamy 1/2 łyżeczki konfitury i zwijamy formując kształt rogalika.
  • rogaliki3. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo z tym że zmieniamy kolejność , najpierw rozwałkowujemy ciemne ciasto i nakładamy jasne ciasto. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia układamy rogaliki, zachowując odstępy i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut .
  • rogaliki4. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny oraz odrobiną gorącej wody do uzyskania gładkiej konsystencji, jeżeli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli jest za gęsty dodajemy odrobinę soku z cytryny. Rogaliki dekorujemy lukrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rogaliki drożdżowerogaliki z marmoladądwukolorowe rogaliki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciastka rogaliki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciastka: rogaliki z marmoladą

Ten przepis mam od koleżanki Basi...

Półkruche ciastka z marmoladą

Dodane przez: akrobatka22

Półkruche ciastka z marmoladą

Półkruche ciastka z marmoladą w...

Rogaliki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Rogaliki z marmoladą i orzechami

Pyszne drożdżowe rogaliki z marmoladą,...

Kruche ciasteczka z marmoladą

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Ciasteczka "Kopytka" z marmoladą

Przepis na nie dostałam od koleżanki...

Rogaliki

Dodane przez: ZuzaNS

Kruche rogaliki z powidłami

Są to zdecydowanie najlepsze rogaliki...

ciasteczka

Dodane przez: Babcia Tereska

KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ

Bardzo kruche ciasteczka.Pieczone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE