Dwukolorowe rogaliki z marmoladą

4.5 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne dwukolorowe rogaliki z konfiturą z dzikiej róży , świetnie smakują ze szklanką mleka lub kawy.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 50 g drożdży
    1/2 szklanki cukru+ 2 łyżki cukru
    szklanka ciepłego mleka
    torebka cukru waniliowego
    50 dag mąki
    2 jajka
    125 dag margaryny
    szczypta soli
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    marmolada o smaku dzikiej róży
    lukier:
    3 łyżki soku z cytryny
    1,5 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Dwukolorowe rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. Do mleka dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, 2 łyżki oleju i ponownie bardzo dokładnie zagniatamy. Ciasta przekładamy do dwóch osobnych misek, przykrywamy wilgotną bawełnianą ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jasne i ciemne ciasto dzielimy na 2 części, jedną część jasnego i ciemnego ciasta rozwałkowujemy osobno na oprószonej mąką stolnicy na kształt koła.
  • rogaliki 2. Na jasne rozwałkowane kółko nakładamy ciemne kółko, i ostrym nożem dzielimy na 12 równych części. Na każdą większą część trójkąta wykładamy 1/2 łyżeczki konfitury i zwijamy formując kształt rogalika.
  • rogaliki 3. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo z tym że zmieniamy kolejność , najpierw rozwałkowujemy ciemne ciasto i nakładamy jasne ciasto. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia układamy rogaliki, zachowując odstępy i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut .
  • rogaliki 4. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny oraz odrobiną gorącej wody do uzyskania gładkiej konsystencji, jeżeli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli jest za gęsty dodajemy odrobinę soku z cytryny. Rogaliki dekorujemy lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować