Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Ciasto drożdżowe uwielbia chyba każdy, przywołuje smaki dzieciństwa, jedno ciasto a można z niego wyczarować tak wiele, czy na słodko czy wytrawnie….Moja propozycja to pulchny wieniec z masą serową i kleksami kajmaku z orzechami, słodką kruszonką.Polecam!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    40 dag mąki tortowej
    1 szklanka ciepłego mleka 2%
    1 torebka suszonych drożdży
    1 jajko
    60 g cukru
    4 łyżki stopionego masła
    1 laska wanilii
    Szczypta soli

    Nadzienie:
    20 dag kremowego twarogu
    10 dag cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 jajka
    1 torebka budyniu śmietankowego
    15 dag masy kajmakowej z orzechami

    Kruszonka:
    60 g mąki tortowej
    50 g masła
    50 g cukru trzcinowego brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wieniec Desery Kajmak

Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22b5kd5 1. Ciasto:
    Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże, jajko, zalewamy ciepłym mlekiem , dodajemy ziarenka z wydrążonej wanilii, zagniatamy ciasto do połączenia składników, wtedy wlewamy rozpuszczone masło i zagniatamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
  • image-0h49p65 2. Oprószamy delikatnie mąką przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy nadzienie:

    Serek miksujemy z cukrem aż się rozpuści, wbijamy całe jajka, dodajemy budyń i sok z cytryny, miksujemy do połączenia,
  • image-034x017 3. Kruszonka:
    Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę.
  • image-0oswmww 4. Układamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką .
    Pieczemy 30-35 minut na złocisty kolor w temp 170*c.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Twaróg Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować