Pyszne domowe drożdżówki z truskawkami - o niebo lepsze, niż te sklepowe!
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
rozczyn: 25 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka, łyżeczka mąki, łyżeczka cukru;
250 g mąki,
szczypta soli,
50 g cukru,
50 g masła (roztopionego i przestudzonego),
jajko.
Składniki kruszonki:
10 g zimnego masła,
2 łyżka mąki,
1/2 łyżki cukru.
Dodatkowo:
12 średnich truskawek (pokrojone w plasterki),
żółtko rozmieszane z dwoma łyżkami mleka.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: przygotowuję miskę, kruszę do środka drożdże, dodaję mąkę, cukier oraz ciepłe mleko. Całość dokładnie mieszam. Odstawiam na 20 minut do powiększenia objętości.
Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier i szczyptę soli, mieszam. Robię wgłębienie, wlewam rozczyn, zagniatam mąkę do środka jednocześnie mieszając z rozczynem. Następnie dodaję mąkę, dalej mieszam. Wyrabiam ciasto około 10 minut, następnie stopniowo dodaję roztopione masło, wyrabiam kolejne 5 minut. Miskę przykrywam ścierką, ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 90 minut.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 równych części, formuję okrągłe placuszki, układam na blaszce, zostawiam na kolejne 25 minut.
Kruszonka: Masło siekam, dodaję mąkę i cukier. Rozcieram palcami, aż powstaną drobne okruszki.
W cieście robię wgłębienia, układam w nich truskawki, następnie wierzch smaruję żółtkiem i posypuję kruszonką.
Drożdżówki piekę 18 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu - tylko grzałka górna i dolna).
Komentarze