Drożdżówki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsyp mąkę razem z łyżeczką soli, wymieszaj. Zrób dołek, wkrusz drożdże, posyp cukrem. Leciutko podgrzej 100 ml mleka, wlej na drożdże. Przykryj ścierką, odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.
2.Masło roztop, ostudź. Podgrzej resztę mleka. Gdy drożdże zaczną pracować, dodaj resztę mleka, masło, jajko oraz cukier waniliowy. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Wyrobione ciasto włóż do miski przykryj ścierką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
3.W tym czasie gdy ciasto rośnie zrób kruszonka. Posiekaj zimne masło dodaj mąkę i cukier, wyrób i schowaj do lodówki. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na plasterki lub połówki
4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrób je jeszcze ok 2 min podziel ciasto na 8 części. Każdy rozwałkuj. Na blaszce od piekarnika wyłóż paper do pieczenia i wyłóż rozwałkowane kawałki ciasta na każdy wyłóż truskawki ( trochę je wscisnij do ciasta) posyp kruszonka. Przykryj ścierką na ok 10 min
5.W tym czasie włóż do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą i podgrzej piekarnik do 180 st. Piecz drożdżówki ok 25 min. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze