Pyszne drodżówki przepełnione smakiem truskawek i słodkiej, chrupiącej kruszonki. Najsmaczniejsze jeszcze lekko ciepłe, ale i na drugi dzień nic nie tracą na smaku.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać letnie mleko, cukier i jajka, rozmieszać. Następnie dodać mąkę i gotowy rozczyn. Chwilę wyrabiać, następnie dodać roztopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, włożyć je do miski, nakryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
2.Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić, podzielić na 14 równych kawałków. Uformować bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić nakryte ściereczką, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut. Po tym czasie w wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki zrobić wgłębienia.
3.Składniki kruszonki wymieszać i zagnieść tak, aby powstały grudki.
4.Bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką. Dno każdego wgłębienia w bułeczkach delikatnie obsypać wiórkami kokosowymi i wkładać po trzy-cztery truskawki. Bułeczki posypać kruszonką.
5.Nagrzać piekarnik do temperatury 160*C, piec bułeczki około 20 – 25 minut, jeśli będą się mocno rumieniły, przykryć je folią aluminiową. Studzić na kratce kuchennej. Wystudzone przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Komentarze