Drożdżówki z serem i z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Najlepsze domowe wypieki i ten zapach w domu . Uwielbiam cisto drożdżowe ;)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto : 500 g mąki pszennej
    30g drożdży świeżych
    3 łyżki cukru
    2jajka
    200 ml mleka
    100 g masła, roztopionego
    szypta soli

    Masa serowa : serek śmietankowy gęsty ja użyłam taki do kanapek , starta skórka z cytryny , cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Drożdżówki z serem i z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto : wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temp. pokojowej , mleko może być lekko ciepłe . Łączymy wszystkie skłądniki wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia ( 2 razy powinno wyrosnąć ).
  • serek 2. Serek +cukier waniliowy+starta skórka z cytryny może być z pomarańczy mieszamy ze sobą .
  • ciasto 3. Kruszonka : 50 g masła , 3 łyzki cukru , 2 łyżki lub więcej mąki i wyrabiamy aby powstała kruszonka dodajemy tez 2 łyżki maku .

    Gdy ciasto nam wyrośnie , przekładamy na stolnicę , formujemy bułeczki a w środek wkłądamy masę serową ( ja dodałam też trochę budyniu bo miałam akurat w lodówce został mi z wcześniejszego pieczenia ) .
  • bułeczki 4. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką z makiem .
    Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut

    Po upieczeniu od razu ściągamy z blachy ,

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować