Drożdżówki z serem i z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto : wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temp. pokojowej , mleko może być lekko ciepłe . Łączymy wszystkie skłądniki wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia ( 2 razy powinno wyrosnąć ).
2.Serek +cukier waniliowy+starta skórka z cytryny może być z pomarańczy mieszamy ze sobą .
3.Kruszonka : 50 g masła , 3 łyzki cukru , 2 łyżki lub więcej mąki i wyrabiamy aby powstała kruszonka dodajemy tez 2 łyżki maku .
Gdy ciasto nam wyrośnie , przekładamy na stolnicę , formujemy bułeczki a w środek wkłądamy masę serową ( ja dodałam też trochę budyniu bo miałam akurat w lodówce został mi z wcześniejszego pieczenia ) .
4.Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką z makiem .
Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut
Komentarze