Drożdżówki z Serem

4.49 (152 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moje ulubione drożdżówki,tak mnie naszła na nie ochota a swojskie drożdżóweczki są zawsze pycha ;-)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    10 szt.
    340 g mąki pszennej
    cukier waniliowy
    4 łyżki oleju
    2 żółtka L
    25 g świeżych drożdży
    0,5 szkl.mleka
    szczypta soli

    Masa serowa:
    250 g twarogu półtłustego
    1 jajko
    2 łyżki proszku budyniowego
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru

    Lukier:

    0,5 szkl.cukru pudru
    sok z cytryny
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z serem. 1. Mąkę przesiewamy do miski,do małej miseczki wkruszamy drożdże,wsypujemy cukier waniliowy,zalewamy połową mleka i wsypujemy 3 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.10-15 min.
    Do mąki dodać szczyptę soli,wlać resztę ciepłego mleka,olej,wrzucić żółtka oraz wlać wyrośnięty rozczyn,
  • Drożdżówki z serem 2. wszystko zagnieść ręcznie lub mikserem,ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od misy,miskę w której wyrabiałam ciasto posmarowałam olejem,następnie włożyłam wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godz.
  • Drożdżówki z serem 3. Po upływie godz.ciasto walnąć pięścią i wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat,rozwałkować na prostokąt wielkości.ok.30 x 55 cm,rozsmarować na środku ciasta masę serową,
  • Drożdżówki z serem 4. następnie złożyć dłuższy bok do środka,nałożyć na masę serową i przykryć pozostałą 1\3 ciasta,
  • Drożdżówki z serem 5. pokroić w poprzek na 10 pasków.
    Każdy pasek brałam do ręki i skręcałam w połowie długości,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Drożdżówki z serem 6. Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do napuszenia na ok.15 min.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 min.
    Lekko przestudzone lukrujemy,cukier puder przesiewamy przez sitko i wlewamy stopniowo sok z cytryny ucierając do uzyskania odpowiedniej konsystencji,następnie lukrujemy drożdżówki,można posypać kandyzowaną skórką,ja akurat miałam skórkę moczoną w alkoholu,wersja dla dorosłych.

Porady

Możecie dać do ciasta również zwykły cukier,ja się ostatnio ograniczam ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować