Drożdżówki z Serem

  • wyświetlono: 1117 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Moje ulubione drożdżówki,tak mnie naszła na nie ochota a swojskie drożdżóweczki są zawsze pycha ;-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 10 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
10 szt.
340 g mąki pszennej
cukier waniliowy
4 łyżki oleju
2 żółtka L
25 g świeżych drożdży
0,5 szkl.mleka
szczypta soli

Masa serowa:
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
2 łyżki proszku budyniowego
cukier waniliowy
2 łyżki cukru

Lukier:

0,5 szkl.cukru pudru
sok z cytryny
kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z Serem

  • Drożdżówki z serem.1. Mąkę przesiewamy do miski,do małej miseczki wkruszamy drożdże,wsypujemy cukier waniliowy,zalewamy połową mleka i wsypujemy 3 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.10-15 min.
    Do mąki dodać szczyptę soli,wlać resztę ciepłego mleka,olej,wrzucić żółtka oraz wlać wyrośnięty rozczyn,
  • Drożdżówki z serem2. wszystko zagnieść ręcznie lub mikserem,ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od misy,miskę w której wyrabiałam ciasto posmarowałam olejem,następnie włożyłam wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godz.
  • Drożdżówki z serem3. Po upływie godz.ciasto walnąć pięścią i wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat,rozwałkować na prostokąt wielkości.ok.30 x 55 cm,rozsmarować na środku ciasta masę serową,
  • Drożdżówki z serem4. następnie złożyć dłuższy bok do środka,nałożyć na masę serową i przykryć pozostałą 1\3 ciasta,
  • Drożdżówki z serem5. pokroić w poprzek na 10 pasków.
    Każdy pasek brałam do ręki i skręcałam w połowie długości,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Drożdżówki z serem6. Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do napuszenia na ok.15 min.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 min.
    Lekko przestudzone lukrujemy,cukier puder przesiewamy przez sitko i wlewamy stopniowo sok z cytryny ucierając do uzyskania odpowiedniej konsystencji,następnie lukrujemy drożdżówki,można posypać kandyzowaną skórką,ja akurat miałam skórkę moczoną w alkoholu,wersja dla dorosłych.

Porady

Możecie dać do ciasta również zwykły cukier,ja się ostatnio ograniczam ;-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

#twaróg#drożdżówki#ser#drożdżówkizserem

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki

Dodane przez: anna_andrearczyk

Drożdżówki

Szybkie drożdżówki, gotowe w 25...

Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami

Dodane przez: paulette17

Ekspresowe "drożdżówki" z budyniem i borówkami

Przygotowanie drożdżówek zwykle...

DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie...

grzebienie

Dodane przez: KuchniaPoli

Grzebienie drożdżowe z serem

Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe...

Drożdżówki z makiem i suszonym berberysem

Dodane przez: monikaT83

Drożdżówki z makiem i suszonym berberysem

Zapraszam na pyszne domowe drożdżówki

Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami

Dodane przez: zzewa

Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami

Jak maj to muszą być drożdżówki...