Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski,do małej miseczki wkruszamy drożdże,wsypujemy cukier waniliowy,zalewamy połową mleka i wsypujemy 3 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.10-15 min.
Do mąki dodać szczyptę soli,wlać resztę ciepłego mleka,olej,wrzucić żółtka oraz wlać wyrośnięty rozczyn,
2.wszystko zagnieść ręcznie lub mikserem,ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od misy,miskę w której wyrabiałam ciasto posmarowałam olejem,następnie włożyłam wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godz.
3.Po upływie godz.ciasto walnąć pięścią i wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat,rozwałkować na prostokąt wielkości.ok.30 x 55 cm,rozsmarować na środku ciasta masę serową,
4.następnie złożyć dłuższy bok do środka,nałożyć na masę serową i przykryć pozostałą 1\3 ciasta,
5.pokroić w poprzek na 10 pasków.
Każdy pasek brałam do ręki i skręcałam w połowie długości,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do napuszenia na ok.15 min.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 min.
Lekko przestudzone lukrujemy,cukier puder przesiewamy przez sitko i wlewamy stopniowo sok z cytryny ucierając do uzyskania odpowiedniej konsystencji,następnie lukrujemy drożdżówki,można posypać kandyzowaną skórką,ja akurat miałam skórkę moczoną w alkoholu,wersja dla dorosłych.
Porady
Możecie dać do ciasta również zwykły cukier,ja się ostatnio ograniczam ;-)
Komentarze