Mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne bułeczki. Polecam wszystkim, którzy lubią nadzienie makowe.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
250 ml (1 szklanka ) ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
80 g masła
1 jajko
1 żółtko
5 łyżek cukru
600 g masy makowej na nadzienie
jajko do posmarowania
Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn: pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, odrobinę ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać , przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie, wbić jajko, dodać żółtko, pozostałe mleko, cukier i mąkę. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto, pod koniec ugniatania dodawać roztopione, wystudzone masło. Tak przygotowane ciasto zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok.1,5 godz.
2.Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt około 55 x 35 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie masę makową. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry o około 3- 3,5 cm szerokości.
3.Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż każdego odciętego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp.200° około 15 minut. (do zrumienienia). Ostudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą i polać wystudzone bułeczki. Smacznego!
Komentarze