Drożdżówki z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne bułeczki. Polecam wszystkim, którzy lubią nadzienie makowe.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    250 ml (1 szklanka ) ciepłego mleka
    40 g świeżych drożdży
    80 g masła
    1 jajko
    1 żółtko
    5 łyżek cukru
    600 g masy makowej na nadzienie
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn: pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, odrobinę ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać , przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie, wbić jajko, dodać żółtko, pozostałe mleko, cukier i mąkę. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto, pod koniec ugniatania dodawać roztopione, wystudzone masło. Tak przygotowane ciasto zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok.1,5 godz.
  • posmaruj makiem 2. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt około 55 x 35 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie masę makową. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry o około 3- 3,5 cm szerokości.
  • przed pieczeniem 3. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż każdego odciętego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp.200° około 15 minut. (do zrumienienia). Ostudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą i polać wystudzone bułeczki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować