Drożdżówki z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne meciutkie proste w przygotowaniu drożdżówki z makiem

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 75 g masła, roztopionego
    250 ml mleka
    25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
    szczypta soli
    70 g cukru
    500 g mąki

    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

    Nadzienie makowe:

    250 g maku
    100 g cukru
    50 g rodzynków
    25 g orzechów włoskich, posiekanych 
    1 łyżka mioduolejek migdałowy do smakuszczypta cynamonu
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
    Lub po prostu gotowa masa makowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

    Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o wymiarach około 36 x 50 cm. Posmarować ciasto makowym nadzieniem i zwinąć w roladę (by powstała rolada o długości 36 cm), którą pokroić na kawałki o grubości 3 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

    Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 18 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Można polukrować, choć nie jest to koniecznie.

    Masa makowa

    Mak zalać wrzącą wodą, do przykrycia, odstawić na noc, następnie zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić; wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować