Pyszne meciutkie proste w przygotowaniu drożdżówki z makiem
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
szczypta soli
70 g cukru
500 g mąki
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Nadzienie makowe:
250 g maku
100 g cukru
50 g rodzynków
25 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka mioduolejek migdałowy do smakuszczypta cynamonu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
Lub po prostu gotowa masa makowa
Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o wymiarach około 36 x 50 cm. Posmarować ciasto makowym nadzieniem i zwinąć w roladę (by powstała rolada o długości 36 cm), którą pokroić na kawałki o grubości 3 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 18 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Można polukrować, choć nie jest to koniecznie.
Masa makowa
Mak zalać wrzącą wodą, do przykrycia, odstawić na noc, następnie zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić; wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Komentarze