PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Drożdżówki z makiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/53/8ac19ccc5fc811d75d83381e23dbd271fd6e61c2.jpeg40003000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowki-z-makiem-37
0,5 kg maki
250 ml mleka
1/2 kostki margaryny (roztopiona i przestudzona)
10 dag drożdży
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
Puszka masy makowej
Sposób przygotowania przepisu:
Drożdżówki z makiem
1.
Drożdże rozprowadzamy w 1/2 szklanki mleka letniego oraz 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami maki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy żółtka cukier i pozostałe letnie mleko i mąkę. Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Pod koniec wyrabiana dodajemy zimną margarynę. Ciasto ma odchodzić od reki. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podzielić na 3 części. Każdą cześć wałkować w prostokąt, smarować makiem i zwijać. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Drożdżówki układać na blasze i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni.
Porady
Przed pieczeniem drożdżówki można posmarować jakiem.
Wystudzone obsypać cukrem pudrem lub lukrem jak kto lubi.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze