Drożdżówki z budyniem i dżemem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne dla dzieci na śniadanie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniczki:
    cukier wanilinowy,
    mąka 500g,
    drożdże 40g,
    cukier 4 łyżki,
    masło 100g,
    mleko ciepłe 0,5 szklanki,
    jajko 2 szt,
    żółtko 1 szt,
    sól szczypta,
    masło 1 łyżka do posmarowania formy
    Duży budyń śmietankowy
    mały dżem truskawkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Drożdżówki z budyniem i dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, w ciepłym mleku rozprowadź drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru dokładnie wymieszaj pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu naokoło 20 - 30 min. W mące zrób dołek wlej drożdże i masło roztopione. Wbij jajka i 1 żółtko wsyp resztę cukru, cukier wanilinowy, sól. Ciasto wyrób aż będzie odchodziło od ręki odstaw i przykryj na około godzinkę powinno podwoić swoją objętość. Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu ostudzić. Gotowe ciasto rozwałkuj pakroj w długie paski szerokie na około 15 cm posmaruj budyniem zwiń w rulon pokrój na paski około 3 cm wyłóż delikatnie na wysmarowaną blaszkę masłem dodaj na górę 1 łyżeczkę dżemu truskawkowego przykryj i pozostaw do wyrośnięcia około 20-30 min piecz w temp 180 st około 20 min SMACZNEGO

Porady

Można dodać troszkę mniej mleka do budyniu, żeby wyszedł bardziej zbity lepiej będzie przekładało się na blachę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować