Pierożki z tuńczykiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1:Tuńczyka dobrze odsączyć z zalewy, cebule drobno posiekać zeszklić, dodać paprykę drobno pokrojoną w kosteczkę... podsmażyć. Do miski wrzucić podsmażone warzywa, tuńczyka, jajo drobno pokrojone i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem do smaku dobrze wymieszać farsz gotowy.
2 :SOS oliwę rozgrzać, dodać przeciśnięty czosnek,następnie groszek podsmażyć około 5 min mrożony troszkę dlużej, dodać serek mascarpone i śmietankę mieszamy do momentu aż serek się rozpuści, dodajemy nać z selera, blendujemy doprawiamy sos gotowy.
3 : z podanych składników wyrabiamy ciasto.Wygniatamy przez jakieś 10 minut. Ciasto dzielimy na cztery części, kolejno rozwałkowujemy je na cienki placek i co jakiś czas w razie konieczności obsypujemy stół mąką, Wycinamy kółka szklanką, a na ich środek nakładamy czubata łyżeczkę farszu. Składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie jego brzegi.
Gotujemy w garnku osoloną wodę i dopiero w momencie, gdy będzie mocno wrzała wkładamy pierwszą partię pierogów. Gotować pierogi przez jakieś 2 minuty - liczymy ten czas od momentu ich wypłynięcia na górę wody. Pamiętajmy, że długość gotowania potrawy zależy od grubości ciasta - im jest grubsze, tym więcej czasu powinniśmy na to poświęcić.
Porady
Jeśli ktoś nie przepada za gotowanym jajkiem farsz można zrobić bez jaja
Komentarze