Pierożki z tuńczykiem i groszkiem

5 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To danie zaskoczy każdego z domowników

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
    1 papryka czerwona,
    2 średnie cebule,
    pęczek natki pietruszki,
    pieprz,
    sól 1jajko ugotowane na twardo, można bez jaja jak kto woli SOS :
    4 Łyżki groszku mrożonego lub z puszki,
    1 ząbek czosnku,
    1 łyżka oliwy,
    mascarpone 2-3 łyżki,
    śmietanka słodka 5 łyżek,
    nać z selera wedle uznania ja lubię dużżżo
    pieprz, sól do smaku.
    CIASTO NA PIEROGI:
    2 szklanki przesianej mąki typ 450,
    4 Łyżki oleju,
    3/4 szklanki gorącej wody,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierożki z tuńczykiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki z tuńczykiem i groszkiem 1. 1:Tuńczyka dobrze odsączyć z zalewy, cebule drobno posiekać zeszklić, dodać paprykę drobno pokrojoną w kosteczkę... podsmażyć. Do miski wrzucić podsmażone warzywa, tuńczyka, jajo drobno pokrojone i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem do smaku dobrze wymieszać farsz gotowy.
    2 :SOS oliwę rozgrzać, dodać przeciśnięty czosnek,następnie groszek podsmażyć około 5 min mrożony troszkę dlużej, dodać serek mascarpone i śmietankę mieszamy do momentu aż serek się rozpuści, dodajemy nać z selera, blendujemy doprawiamy sos gotowy.
    3 : z podanych składników wyrabiamy ciasto.Wygniatamy przez jakieś 10 minut. Ciasto dzielimy na cztery części, kolejno rozwałkowujemy je na cienki placek i co jakiś czas w razie konieczności obsypujemy stół mąką, Wycinamy kółka szklanką, a na ich środek nakładamy czubata łyżeczkę farszu. Składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie jego brzegi.
    Gotujemy w garnku osoloną wodę i dopiero w momencie, gdy będzie mocno wrzała wkładamy pierwszą partię pierogów. Gotować pierogi przez jakieś 2 minuty - liczymy ten czas od momentu ich wypłynięcia na górę wody. Pamiętajmy, że długość gotowania potrawy zależy od grubości ciasta - im jest grubsze, tym więcej czasu powinniśmy na to poświęcić.

Porady

Jeśli ktoś nie przepada za gotowanym jajkiem farsz można zrobić bez jaja

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować