Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem truskawkowym

4.5 (178 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Proste ciasteczka w kształcie serduszek wypełnione kremem budyniowym i dżemem z truskawek. Chrupiące z przepysznym, aksamitnym kremem i mocno owocowym dżemem. Wszystkim smakują, a szczególnie tym najmłodszym.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 jajko
    1 budyń waniliowy
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    50 g masła
    1 słoiczek dżemu truskawkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka francuskie 1. Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i za pomocą foremki wycinać serca. Z połowy ciastek wykroić mniejszą foremką serduszka. Pełne serca posmarować roztrzepanym jajkiem, głownie brzegi. Położyć na to serca z wykrojonym środkiem i posmarować wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez ok 15 min, aż ciasto się lekko przyrumieni. Wystudzić.
  • Budyń 2. W pół szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy i mąkę pszenną. Resztę mleka doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i masłem. Ugotować budyń. Jeszcze gorący przełożyć do upieczonych ciasteczek. Środek można skruszyć widelcem, aby można było wlać więcej budyniu. Wyrównać, a na wierzch rozsmarować dżem truskawkowy. Odstawić, aż krem zastygnie. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować