Drożdżówki z truskawkowym budyniem

0 (0 ocen)

Pyszne bułeczki z budyniem i truskawkami. Budyń domowy ze zmiksowanymi truskawkami. Wspaniałe na śniadanie i nie tylko.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
    25g drożdży
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    2 jajka
    100g masła
    3 szklanki mąki
    BUDYŃ TRUSKAWKOWY:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    1 żółtko
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    truskawki
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Drożdżówki z truskawkowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym, ale niegorącym mlekiem. Odstawić na 10min. Po tym czasie dodać do zaczynu mąkę, roztopione masło, cukier z wanilią i roztrzepane jajka. Odlać 2 łyżki na posmarowanie drożdżówek. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1godz. W czasie kiedy ciasto wyrasta można ugotować budyń. Mleko zagotować z cukrem i skórką z cytryny. Truskawki roztrzepać z żółtkiem i mąkami. Wlać do gotującego się mleka. Zagotować na małym płomieniu. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko i podzielić na około 12 części. Uformować kulki i odstawić do wyrośnięcia na blaszce. Szklaneczką odcisnąć wgłębienie. Posmarować brzegi jajkiem. Włożyć po łyżce budyniu i wcisnąć świeże truskawki. Posypać cukrem po truskawkach. Piec w 180*C przez 15-20min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować