Drożdżówki z budyniem i dżemem

4.46 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wyglądają i smakują jak ze sklepu. Tylko moje są zdrowsze bo nie zawierają spulchniaczy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    1 kostka margaryny
    2 szklanki mleka
    10 łyżek cukru
    10 dag drożdży
    pół łyżeczki soli
    5 żółtek

    Nadzienie:
    2 budynie waniliowe (0,5 l)
    mleko
    5 łyżek cukru

    Dodatkowo:
    1 mały słoiczek dżemu np. wiśniowy

    Lukier:
    Pół szklanki mleka
    cukier puder
    kilka kropli soku z cytryny

    białko do posmarowania drożdżówek
Wystaw ocenę:

4.46 (166 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Przetwory Dżemy

Drożdżówki z budyniem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki przed pieczeniem 1. Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do garnka dajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka i resztę cukru i sól. Wyrabiamy ciasto tak aż będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy z niego małe kuleczki i lekko dociskamy i robimy małe placuszki. Placuszki układamy na formie posmarowanej olejem, i w każdym robimy wgłębienie na budyń i dżem. Każdy placuszek smarujemy białkiem , na środek każdego placuszka dajemy łyżkę budyniu i łyżeczkę dżemu. Drożdżówki dajemy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Piec w temp. 150 stopni przez około 15 minut nie więcej bo się spalą! Lukier:mleko zagotować i dodać cukier puder sok z cytryny.wymieszać.polewać drożdżówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować