Drożdżówki z budyniem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do garnka dajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka i resztę cukru i sól. Wyrabiamy ciasto tak aż będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy z niego małe kuleczki i lekko dociskamy i robimy małe placuszki. Placuszki układamy na formie posmarowanej olejem, i w każdym robimy wgłębienie na budyń i dżem. Każdy placuszek smarujemy białkiem , na środek każdego placuszka dajemy łyżkę budyniu i łyżeczkę dżemu. Drożdżówki dajemy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Piec w temp. 150 stopni przez około 15 minut nie więcej bo się spalą! Lukier:mleko zagotować i dodać cukier puder sok z cytryny.wymieszać.polewać drożdżówki.
Komentarze