Drożdżówki z borówkami i kruszonką

4 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mamy sezon jagodowy więc może spodoba wam się przepis na bułki drożdżowe u mnie akurat z borówkami

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
    2 żółtka perliczek lub jedno kurze,
    1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
    8 łyżek cukru,
    1 szklanka zsiadłego mleka,
    3 łyżki ciepłej wody,
    2 łyżki oleju
    dodatkowo :

    350 g borówki,
    1 całe jajko
    kruszonka :

    7 łyżek mąki pszennej,
    6 łyżek cukru,
    3 łyżki masła miękkiego
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżówki z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Do miski dodać potrzebne składniki i poczekać do czasu aż drożdże zaczną pracować
  • bułki 2. Jak jest widoczna praca drożdży wyrobić ciasto na jednolitą masę, wlać olej i nadal wyrabiać do czasu wchłonięcia oleju. Pozostawić na pięć minut aby odpoczęło
  • bułki 3. Z ciasta na stolnicy wysypanej mąką uformować rulon pokroić go na dowolne kawałki i uformować od strony ciętej placuszki układając je na blaszce z papierem do pieczenia, dupką szklanki wykonać dołek w niego ułożyć owoce posłodzić i posypać kruszonką
  • bułki 4. Przygotowane wyrośnięte lekko bułki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec od 25 - 30 minut do ładnego zarumienienia się bułek, upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia

Porady

Ciasto drożdżowe nie znosi przeciągów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zsiadłe mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować