drożdżówki z borówkami amerykańskimi i kruszonką

4.49 (187 ocen)

  • 60 min

mięciutkie i smakowite :)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    100 gram stopionego schłodzonego masła
    30 gram drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    5 łyżek cukru +1 łyżeczka do zaczynu
    1 łyżka cukru wanilowego
    1 jajo
    szczypta soli
    20 dag borówek amerykańskich
    kruszonka:
    50 gram miękkiego masła
    0,5 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru
    1 rozbełtane jajo do posmarowania brzegów
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżówki z borówkami amerykańskimi i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mmm 1. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, jaja, cukrów, soli, masła i zagnieść elastyczne ciasto, jeśli ciasto będzie lepkie można dosypać odrobinkę mąki. Z ciasta zrobić kulę i odstawić w miseczce pod przykryciem na 40 minut do podwojenia objętości.
    Po tym czasie krótko zagnieść, wywałkować na grubość około 1,5-2 cm i wykrawać kółeczka, a w nich robić zagłębienia. Ja wykrawałam kółeczka o średnicy 11 cm i wyszły mi duże drożdżówy :D, zagłębienia robiłam standardową szklanką (jej omączonym dnem).
  • 2. Do zagłębień wkładać borówki, bułeczki układać na blaszce wyłożonej pergaminem.Drożdżówki przykryć do podrośnięcia na około 20-25 minut.

    Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę, włożyć ją na chwilkę do lodówki.

    Kiedy bułeczki podrosną, wyłożyć na nie kruszonkę, posmarować ich brzegi rozbełtanym jajem i piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować