Drożdżówki z borówkami amerykańskimi i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, jaja, cukrów, soli, masła i zagnieść elastyczne ciasto, jeśli ciasto będzie lepkie można dosypać odrobinkę mąki. Z ciasta zrobić kulę i odstawić w miseczce pod przykryciem na 40 minut do podwojenia objętości.
Po tym czasie krótko zagnieść, wywałkować na grubość około 1,5-2 cm i wykrawać kółeczka, a w nich robić zagłębienia. Ja wykrawałam kółeczka o średnicy 11 cm i wyszły mi duże drożdżówy :D, zagłębienia robiłam standardową szklanką (jej omączonym dnem).
2.Do zagłębień wkładać borówki, bułeczki układać na blaszce wyłożonej pergaminem.Drożdżówki przykryć do podrośnięcia na około 20-25 minut.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę, włożyć ją na chwilkę do lodówki.
Kiedy bułeczki podrosną, wyłożyć na nie kruszonkę, posmarować ich brzegi rozbełtanym jajem i piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze