Drożdżówki

  • wyświetlono: 210 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne, pulchne drożdżówki, idealne na podwieczorek.

  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

6 szklanek mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
10 dag drożdży
3 jajka
2 kostki sera białego
cukier waniliowy
łyżeczka cynamonu
garść suszonej żurawiny
białko

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki

  • drożdżówki1. Drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki rozpuścić w pół szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Żurawinę namoczyć w wodzie aż spęcznieje. Do sera dodać żółtko, cukier waniliowy, cynamon i odsączoną żurawinę.
    Kiedy drożdże wyrosną, dodać je do mąki, pozostałego mleka, oleju, margaryny, cukru i jajek, dobrze wyrobić ciasto. Na tyle, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić to wszystko do wyrośnięcia, tak ok. 45 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie formować drożdżówki w ulubionym dla siebie kształcie i nadziewać je serem lub makiem. Posmarować gotowe białkiem. ( Ja takie gotowe odstawiam jeszcze na jakieś 15 minut w cieple miejsce, lepiej wtedy wyrastają. ). Piec 15 minut w 180 st. C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serTłusty Czwartekmakbakaliedrożdżówka

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówka sopocka

Dodane przez: Magdalena G

Drożdżówka sopocka

Wyjątkowo prosta i pyszna

Dyniowe drożdżówki ze śliwkami

Dodane przez: joanna30

Dyniowe drożdżówki ze śliwkami

Dzięki dyni hokkaido drożdżówki...

gotowe!

Dodane przez: anka102b

Drożdżówka extra!

Po wielu niepowodzeniach związanych...

Dodane przez: KingaM4444

Drożdżówka nocna

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

Drożdżówka z borówkami

Dodane przez: agarybak76

Drożdżówka z borówkami

W sezonie borówki zastępuję jagodami....

image-04bqu37

Dodane przez: viki2903

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE