DROŻÐŻOWE ZE ŚLIWKAMI POD KRUSZONKĄ

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne do kawy, herbaty, lub kubka ciepłego mleka

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600 g mąki
    pół kostki drożdży
    80 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 jajka
    szczypta soli
    dodatkowo:
    1/2 kg śliwek
    kruszonka:
    100 g masła
    150 g mąki
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Drożðżowe ze śliwkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy, dodajemy cukier, mleko, rozpuszczone masło,wbijamy jajka- bełtamy, odstawiamy na min pól godziny, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy sól i mąkę, mieszamy łyżką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto przekładamy do prodiża.Śliwki przekrajamy na połówki, wyjmujemy pestki, wciskamy w ciasto. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, posypujemy nią ciasto. Pieczemy ok 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować