Idealne do kawy, herbaty, lub kubka ciepłego mleka
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
600 g mąki
pół kostki drożdży
80 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
szczypta soli
dodatkowo:
1/2 kg śliwek
kruszonka:
100 g masła
150 g mąki
100 g cukru
Drożðżowe ze śliwkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy, dodajemy cukier, mleko, rozpuszczone masło,wbijamy jajka- bełtamy, odstawiamy na min pól godziny, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy sól i mąkę, mieszamy łyżką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto przekładamy do prodiża.Śliwki przekrajamy na połówki, wyjmujemy pestki, wciskamy w ciasto. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, posypujemy nią ciasto. Pieczemy ok 35 minut.
Komentarze