Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

  • wyświetlono: 3517 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatne, mleczne bułeczki, obsypane kruszonką z dowolnym nadzieniem. W moim przypadku budyń oraz dżem truskawkowy. Idealne na śniadanie jak i na słodką przekąskę w ciągu dnia. Jedyne w swoim rodzaju, przy których sklepowe drożdżówki to jedynie mała namiastka słodyczy.

  • 15 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
550 g mąki pszennej
15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
30 - 45 g roztopionego masła
250 ml mleka
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli

ROZCZYN Z DROŻDŻY ŚWIERZYCH:
30 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki mąki pszennej

Kruszonka:
120 g mąki pszennej
4 czubate łyżki cukru
60 g masła, miękkiego lub roztopionego

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Nadzienie:
2 opakowanie budyniu waniliowego + 2 szklanki mleka + 2 łyżki cukru
lub
dżem/powidła

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

  • Wypieczone bułeczki.1. NADZIENIE BUDYNIOWE:
    1. Budyń wymieszać z cukrem i połową szklanki zimnego mleka.

    2. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wlać budynie i gotować cały czas mieszając. Gotowy budyń przestudzić.

    KRUSZONKA:
    1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami w celu otrzymania kruszonki.
    2. Wyrobioną kruszonkę odłożyć w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.

    CIASTO:
    1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
    PRZYGOTOWANIE ROZCZYNU:
    Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
    Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

    2. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

    3. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 65 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki - spłaszczać, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać.

    4. Piec w temperaturze 180ºC przez około 22 minuty. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

deserydrożdżez nadzieniemkonfitura dżem

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki z nadzieniem orzechowym

Dodane przez: Skotka

Bułeczki z nadzieniem orzechowym

Pyszne, słodkie bułeczki. w sam...

image-22dt09b

Dodane przez: danusia19671

Bułeczki drożdżowe z malinami

Drożdżowe bułeczki z malinami,...

Bułeczki mleczne z nadzieniem.

Dodane przez: Blodka

Bułeczki mleczne z nadzieniem

Bułeczki świetnie smakują z mlekiem....

bułeczki z budyniem

Dodane przez: kowwioleta

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe - smak dzieciństwa.

Bułeczki drożdżowe po upieczeniu

Dodane przez: Kasia84

Bułeczki drożdżowe z owocami

Bułeczki za każdym razem mogą być...

Drożdżowe zawijaski z nadzieniem czekoladowym

Dodane przez: 2milutka

Drożdżowe zawijaski z nadzieniem czekoladowym

Doskonałe bułeczki na słodki jesienny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE