Bardzo smaczne , domowe ciasto . Ta krateczka , to tak trochę babcina - ale kto powiedział , że babcine to gorsze - może i nawet lepsze:) A śliweczki to dobre towarzystwo do jabłuszek ... , mniam :)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
200 g. masła
2 jajka
3/4 szklanki jogurtu greckiego
40 g. drożdży lux
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Masa:
500 g. śliwek
750 g. jabłek
1/2 szklanki cukry
1 cukier waniliowy
2 szczypty kardamonu
3 łyżki bułki tartej
1 budyń waniliowy - 40 g.
1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
1 zmieszane jajko
blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm. x 29 cm.
cukier puder do posypania
2.Jabłka obieram , trę na tarce o dużych oczkach , dodaje do nich śliwki bez pestek , cukier , cukier waniliowy , kardamon , mieszam , doprowadzam do zagotowania , gotuje ok. 20 minut , miksuję blenderem , dodaję bułkę tartą , mieszam , studzę . Gdy masa jest jeszcze letnia dodaję do niej zmieszany budyń z mlekiem , mieszam do połączenia , odstawiam .
3.Ciasto dziele na pół , podsypuję mąką . Jedną część wałkuję , wykładam dno blaszki , na cisto wykładam masę , wyrównuję . Drugą część ciasta wałkuję , radełkiem kroję paski , układam je po skosie na masie , aż wyjdzie kratka . Ciasto smaruje zmieszanym jajkiem .
4.Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut . Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem .
Komentarze