Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkowo - śliwkowym nadzieniem

4.48 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , domowe ciasto . Ta krateczka , to tak trochę babcina - ale kto powiedział , że babcine to gorsze - może i nawet lepsze:) A śliweczki to dobre towarzystwo do jabłuszek ... , mniam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    200 g. masła
    2 jajka
    3/4 szklanki jogurtu greckiego
    40 g. drożdży lux
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    Masa:
    500 g. śliwek
    750 g. jabłek
    1/2 szklanki cukry
    1 cukier waniliowy
    2 szczypty kardamonu
    3 łyżki bułki tartej
    1 budyń waniliowy - 40 g.
    1/2 szklanki mleka
    Dodatkowo:
    1 zmieszane jajko
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm. x 29 cm.
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkowo - śliwkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkowo - śliwkowym nadzieniem 1. Do mąki dodaje zmieszane z jogurtem drożdże , jajka , sól , cukier , cukier waniliowy , masło , zagniatam ciasto , nakrywam folią spożywczą , wstawia do lodówki na godzinę .
  • Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkowo - śliwkowym nadzieniem 2. Jabłka obieram , trę na tarce o dużych oczkach , dodaje do nich śliwki bez pestek , cukier , cukier waniliowy , kardamon , mieszam , doprowadzam do zagotowania , gotuje ok. 20 minut , miksuję blenderem , dodaję bułkę tartą , mieszam , studzę . Gdy masa jest jeszcze letnia dodaję do niej zmieszany budyń z mlekiem , mieszam do połączenia , odstawiam .
  • Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkowo - śliwkowym nadzieniem 3. Ciasto dziele na pół , podsypuję mąką . Jedną część wałkuję , wykładam dno blaszki , na cisto wykładam masę , wyrównuję . Drugą część ciasta wałkuję , radełkiem kroję paski , układam je po skosie na masie , aż wyjdzie kratka . Ciasto smaruje zmieszanym jajkiem .
  • Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkowo - śliwkowym farszem 4. Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut . Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować