Smaczne bułeczki z dodatkiem sera ricotta wypełnione delikatnym kremem straciatella z ricotty i kostkami czekolady.
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
125 g serka ricotta
3 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
8 g drożdży suszonych
szczypta soli
2 czekolady nadziewaniem panna cotta
KREM:
250 g serka ricotta
1 czekolada mleczna lub gorzka
DODATKOWO:
50 g czekolady mlecznej
1 jajko do smarowania
SKŁADNIKI NA KONKURS:
Składniki podstawowe z zestawu:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
125 g + 250 g serka ricotta
2 czekolady nadziewaniem panna cotta
50 g czekolady mlecznej
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Serowe bułeczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem i solą, na puszystą masę. Wlać olej rzepakowy i rozmiksować z ricottą. Mąkę przesiać, wymieszać suchymi drożdżami i wsypać do mokrych składników. Połączyć zagniatając dość lepkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na dobrze oprószoną mąką stolnicę. Uformować wałek, który podzieliłam na 10 części. Z każdej porcji formować placuszek, w który włożyć po 2 kostki czekolady. Uformować bułeczki i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy podrosną posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 15 min. Wystudzić.
3.Ricottę rozetrzeć trzepaczką i wymieszać ze startą na tarce czekoladą. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków. Wcisnąć w każdą wystudzoną bułeczkę. Po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą. Smacznego :)
Komentarze