Drożdżowe rogaliki z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rogaliki drożdżowe może i nie są czymś, co zrobisz w pół godziny. Nawet nie w godzinę. Ale pomyśl, że już po dwóch masz kilka blaszek i to z nadzieniem takim, na jakie masz aktualnie ochotę. Wszystko się nadaje: dżemy, owoce, budynie, czekolada... Możesz zrobić niezły miks, a później częstować rodzinę i sąsiadów. Na pewno nie odmówią.
Rogaliki z tego przepisu są naprawdę smaczne. Miękkie także na drugi dzień (no wybaczcie, ale 4 blaszek w jeden dzień się nie dało!).
U mnie gościły już kilka razy, ale będę je powtarzać, dopóki nie dojdę do perfekcji ze zwijaniem ;) Bo w tym wszystkim, to to jest chyba najtrudniejsze, by tak to zrobić, by nic nie wyciekło...

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 4 blaszki:

    ½ l mleka
    1 kg mąki
    100g świeżych drożdży
    6 łyżek cukru
    3 żółtka
    1 całe jajko
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    160g masła
    ½ łyżeczki soli

    Dodatkowo:
    Nadzienie- budyń, krem czekoladowy lub marmolada
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko delikatnie podgrzewamy z cukrem. Nie może przekroczyć temperatury 35⁰C. Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Masło stapiamy i studzimy.
    Mąkę przesiewamy z solą, wbijamy jajko, dodajemy cukier z wanilią, żółtka i wyrośnięte z drożdżami mleko. Wyrabiamy dokładnie, dłonią przez ok 10 minut lub mikserem przez 3 minuty. Powoli, cienkim strumieniem dolewamy przestudzone masło cały czas wyrabiając. Gotowe ciasto przekładamy do osuszonego naczynia, wysmarowanego oliwą i pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia- ok 1 godzina (do podwojenia objętości).
    Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na cienki, dość duży okrąg, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie, zwijamy ciasno zlepiając troszkę brzegi i tak formując rogalika, by koniec zwijania był zawsze na spodzie.
    Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia, smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut (do uzyskania złotego koloru).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować