Drożdżowe rogaliki z nadzieniem

  • wyświetlono: 244 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Rogaliki drożdżowe może i nie są czymś, co zrobisz w pół godziny. Nawet nie w godzinę. Ale pomyśl, że już po dwóch masz kilka blaszek i to z nadzieniem takim, na jakie masz aktualnie ochotę. Wszystko się nadaje: dżemy, owoce, budynie, czekolada... Możesz zrobić niezły miks, a później częstować rodzinę i sąsiadów. Na pewno nie odmówią. Rogaliki z tego przepisu są naprawdę smaczne. Miękkie także na drugi dzień (no wybaczcie, ale 4 blaszek w jeden dzień się nie dało!). U mnie gościły już kilka razy, ale będę je powtarzać, dopóki nie dojdę do perfekcji ze zwijaniem ;) Bo w tym wszystkim, to to jest chyba najtrudniejsze, by tak to zrobić, by nic nie wyciekło...

Joanna Tokarz
  • 32 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na 4 blaszki:

½ l mleka
1 kg mąki
100g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
3 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
160g masła
½ łyżeczki soli

Dodatkowo:
Nadzienie- budyń, krem czekoladowy lub marmolada
1 żółtko
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem

  • 1. Mleko delikatnie podgrzewamy z cukrem. Nie może przekroczyć temperatury 35⁰C. Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Masło stapiamy i studzimy.
    Mąkę przesiewamy z solą, wbijamy jajko, dodajemy cukier z wanilią, żółtka i wyrośnięte z drożdżami mleko. Wyrabiamy dokładnie, dłonią przez ok 10 minut lub mikserem przez 3 minuty. Powoli, cienkim strumieniem dolewamy przestudzone masło cały czas wyrabiając. Gotowe ciasto przekładamy do osuszonego naczynia, wysmarowanego oliwą i pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia- ok 1 godzina (do podwojenia objętości).
    Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na cienki, dość duży okrąg, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie, zwijamy ciasno zlepiając troszkę brzegi i tak formując rogalika, by koniec zwijania był zawsze na spodzie.
    Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia, smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut (do uzyskania złotego koloru).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowena słodkośniadaniedla dziecipodwieczorekrogalikiz nadzieniemdomowe wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki drożdżowe

Dodane przez: Małgorzata Pacyga

Rogaliki drożdżowe

Moja rodzinka tak polubiła że muszę...

rogaliki

Dodane przez: wwwilovebakepl

Drożdżowe rogaliki na maślance

Jedne z najbardziej delikatnych,...

Rogaliki drożdżowe podwójnie czekoladowe

Dodane przez: beciiaaa

Rogaliki drożdżowe podwójnie czekoladowe

Pyszne, puszyste rogaliki drożdżowe...

Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła,...

Tym razem bułeczki upiekłam w formie...

Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami, porem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Krucho-drożdżowe rogaliki z pieczarkami,...

Proste i szybkie w przygotowaniu....

.

Dodane przez: Anitka0804

Rogaliki drożdżowe - mini

Pyszna maleńkie rogaliki drożdżowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE