Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym

  • wyświetlono: 602 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Rogale maślano-dyniowe z czekoladowym nadzieniem własnoręcznie zrobionym, ale dość nietypowym, bo z ciecierzycy, gorzkiej czekolady i suszonych śliwek, zdrowym i bardzo smacznym. Świetnie się sprawdzą w uczniowskiej śniadaniówce, koszyku piknikowym czy na rodzinnej wycieczce.

anemon
  • 32 porcje
  • 120min
  • Trudny

Składniki

CIASTO:
mąka tortowa – 750 g
puree z dyni - 200 g
żółtka – 2 szt.
jajka - 2 szt.
masło – 125 g
drożdże świeże – 25 g
cukier drobny - 1 szk.
mleko ciepłe – 1/2 szk.
olej rzepakowy – 1 łyżka

CZEKOLADOWE NADZIENIE:
czekolada gorzka – 100 g
kakao – 2 łyżki
ciecierzyca – 1 szk.
golden syrup – 2 łyżki
śliwki suszone – 3/4 szk.
cukier – 1 łyżka

PONADTO:
żółtko – 1 szt.
śmietana kremówka – 2 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym

  • Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym1. CIASTO: z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte drożdże przełożyć do misy miksera, puree z dyni, jajka, dodać mąkę i żółtka, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło oraz cukier. Ciasto wyrabiać mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Wlać olej rzepakowy i dalej wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.

    Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, a każdą rozwałkować na kształt koła. Każde koło podzielić na 8 części.
  • Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym3. U podstawy powstałych trójkątów z ciasta układać czekoladowe nadzienie i zwijać kształtując rogaliki.
  • Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym4. Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Rogale śniadaniowe z nadzieniem czekoladowym5. Wyrośnięte rogaliki posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką.
  • 6. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej.
  • 7. CZEKOLADOWE NADZIENIE: starannie opłukać ciecierzycę, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Wlać świeżą wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości. Suszone śliwki zalać wrzącą wodą i odstawić na pól godziny.

    Ciecierzycę odcedzić, gorącą przełożyć do miski, dodać czekoladę połamaną na kawałki, wcześniej namoczone śliwki, 3-4 łyżki wody, w której moczyły się śliwki i golden syrup. Całość zmiksować blenderem. Dodać ciemne kakao, cukier i jeśli to konieczne, to dodatkową porcję wody z moczenia śliwek i ponownie zmiksować na gładki krem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladaciecierzycaśniadaniedla dziecipodwieczorekrogalikiśliwki suszonerogalepieczywo domoweprzepis_z_olejem_rzepakowymczekoladowe nadzienie

Komentarze

Podobne przepisy

Kluseczki

Dodane przez: Dafne

Śniadaniowe kluseczki z grysikiem i twarogiem

Bardzo szybkie w przygotowaniu...

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami

Jak miło jest wstać o poranku,...

Gofry.

Dodane przez: Słodko Słodka

Śniadaniowe Gofry z Twarogiem i Jabłkiem

Gofry te powstały pod mojego synka,śniadanie...

Bułki śniadaniowe

Dodane przez: beniawojt

Bułki śniadaniowe

Prosty i smaczny sposób na wykorzystanie...

Śniadaniowa kasza manna z musem truskawkowym

Dodane przez: BABECZKA 35

Śniadaniowa kasza manna z musem truskawkowym

Pyszna kasza na śniadanie. Oczywiście...

Rolada śniadaniowa

Dodane przez: beniawojt

Rolada śniadaniowa

Jedząc śniadanie lubię mieć wszystkiego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE