Takie drożdżowe ciasto z pianką i orzeźwiającym rabarbarem smakuje obłędnie i zachowuje swoją świeżość do trzech dni, ale kto by je tak długo trzymał ;) :)
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Zaczyn:
1/3 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka
20 gr świeżych drożdży
1 łyżka cukru
Ciasto:
300 gr mąki pszennej typ 420
40 gr roztopionego i ostudzonego masła
3 żółtka
1/2 szkl cukru
szczypta soli
parę kropel esencji waniliowej
Pianka:
3 białka
1/2 szkl cukru
3 łyżki oleju
1 budyń waniliowy bez cukru (40 gr)
Kruszonka:
60 gr masła
4-5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru (razem z cukrem waniliowym)
oraz około 600 gr rabarbaru + 2 łyżki mąki do obtoczenia go + 1 łyżka cukru
Drożdżowe z rabarbarem, budyniową pianką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy).
2. Do miski dajemy mąkę, żółtka, cukier, szczyptę soli o raz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot, a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na 1 do 1 i 1/2 godziny.
3. W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem i kładziemy na sito aby pozbyć się nadmiaru soku.
4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażali.
5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i tak na czas przygotowania pianki odstawiamy do lekkiego podrośnięcia ( na około 15 minut )
2.6. Białka miksujemy na sztywno pod koniec dodają cukier aby je utrwalić, następnie wsypujemy budyń i dodajemy olej, całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.
7. Na ciasto wykładamy najpierw odsączony z soku i obsypany mąką rabarbar, następnie na to wykładamy piankę, a na piankę wykładamy kruszonkę.
Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 40 - 45 minut na środkowej półce bez termoobiegu.
Komentarze