Drożdżowe Z Rabarbarem, Budyniową Pianką I Kruszonką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Takie drożdżowe ciasto z pianką i orzeźwiającym rabarbarem smakuje obłędnie i zachowuje swoją świeżość do trzech dni, ale kto by je tak długo trzymał ;) :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

    Zaczyn:

    1/3 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka
    20 gr świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    Ciasto:
    300 gr mąki pszennej typ 420
    40 gr roztopionego i ostudzonego masła
    3 żółtka
    1/2 szkl cukru
    szczypta soli
    parę kropel esencji waniliowej
    Pianka:
    3 białka
    1/2 szkl cukru
    3 łyżki oleju
    1 budyń waniliowy bez cukru (40 gr)
    Kruszonka:
    60 gr masła
    4-5 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki cukru (razem z cukrem waniliowym)
    oraz około 600 gr rabarbaru + 2 łyżki mąki do obtoczenia go + 1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Budynie

Drożdżowe z rabarbarem, budyniową pianką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe Z Rabarbarem, Budyniową Pianką I Kruszonką 1. 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy).
    2. Do miski dajemy mąkę, żółtka, cukier, szczyptę soli o raz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot, a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na 1 do 1 i 1/2 godziny.
    3. W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem i kładziemy na sito aby pozbyć się nadmiaru soku.
    4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażali.
    5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i tak na czas przygotowania pianki odstawiamy do lekkiego podrośnięcia ( na około 15 minut )
  • Drożdżowe Z Rabarbarem, Budyniową Pianką I Kruszonką 2. 6. Białka miksujemy na sztywno pod koniec dodają cukier aby je utrwalić, następnie wsypujemy budyń i dodajemy olej, całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.
    7. Na ciasto wykładamy najpierw odsączony z soku i obsypany mąką rabarbar, następnie na to wykładamy piankę, a na piankę wykładamy kruszonkę.
    Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 40 - 45 minut na środkowej półce bez termoobiegu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować