Ciasto drożdżowe z rabarbarem, kruszonką i budyniową pianką

  • wyświetlono: 1243 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne, pulchne i mocno waniliowe ciacho drożdżowe :-))

mariosylwia

Składniki

Ciasto:
2 pełne i 0,5 szklanki mąki
5 żółtek
3/4 szklanki mleka
1/2 paczki drożdży
4 łyżki cukru (czubate)
cukier waniliowy (16 g)
1 łyżka masła ewentualnie margaryny (czubata)
szczypta soli

Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy (8 g)
1/3 szklanki oleju
szczypta soli
1 budyń waniliowy

Kruszonka:
10 dag miękkiego masła ewentualnie margaryny
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy (8 g)

Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
5 łyżek cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, kruszonką i budyniową pianką

  • 1. Ciasto:
    Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej. Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut "do ruszenia". Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, pozostałym cukrem kryształem i cukrem waniliowym, wbijamy żółtka, dodajemy stopiony tłuszcz. Wlewamy po trochę wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli mocno się lepi, możemy dosypać trochę mąki, ale nie za dużo, maksymalnie 2 łyżki.
    Prostokątną blaszkę o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia (nie odstawiamy go do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno. Blaszkę przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Rabarbar:
    Łodygi dokładnie myjemy, obieramy ze skórki by pozbyć się włókien. Obrane łodyżki kroimy na około 1 cm plasterki, zasypujemy 5 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy na około 30 - 40 minut. Po tym czasie rabarbar odsączamy na sitku.
  • 3. Kruszonka:
    Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, wrzucamy masło i zagniatamy składniki do powstania lekko sypkiej kruszonki. Zgarniamy ją do miski, odstawiamy do lodówki.
  • 4. Pianka:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru (około 4 minut). Następnie do bezy dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników (nie za długo). Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji.
  • *5. Przełożenie:
    Kiedy ciasto drożdżowe lekko nam wyrośnie wykładamy na nie odsączone plasterki rabarbaru, rozprowadzamy je po całej powierzchni ciasta. Na rabarbar wykładamy piankę i wygładzamy powierzchnię.
  • *6. Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę.
  • *7. Piekarnik nagrzewamy do 180*C wkładamy ciasto i pieczemy około 50 - 60 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto drożdżoweRabarbarciasto z rabarbaremdrożdżowiecdrozdzowiec z rabarbarem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową

Dodane przez: BARB

Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową

Tym razem padło na maliny, które...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: anamarisworld

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką (bez wyrabiania)

Dodane przez: anamarisworld

Szybkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i...

 Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką

Dodane przez: anemon

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową...

Uwielbiam piec drożdżowe ciasta,...

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Dodane przez: edytaha

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Niezwykle kruche ciasto z delikatną...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: Mienta

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Klasyczne, niezawodne ciasto drożdżowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE