Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

  • wyświetlono: 1368 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 10 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

- 2-2,5 szklanki mąki,
- 2-3 łyżki cukru,
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
- 40 g świeżych drożdży,
- 125 g masła,
- 75 ml mleka +1 łyżka do drożdży + 1 łyżka do posmarowania ciasta,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- 500 g rabarbaru,
- 4-5 łyżki cukru (do rabarbaru).

kruszonka:
- ok. 40 g miękkiego masła,
- 55 g mąki tortowej,
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
- 30 g cukru.

lukier :
2-4 łyżki cukru pudru, odrobina soku z cytryny lub 1-2 łyżki wody.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę. Drożdże kładziemy do miseczki, wsypujemy cukier wanilinowy, dodajemy łyżeczkę mleka, rozcieramy. Masło roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy 75 ml mleka, cukier. Mieszamy, aż wszystko połączy się. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie wbijamy do stopionego masła jajka, dodajemy sól ubijamy lekko trzepaczką (rózgą do jajek). Łączymy z drożdżami, a następnie przelewamy wszystko do miski z mąką. Ciasto wyrabiamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Gdy ciasto przestanie się bardzo kleić, jest już gotowe do wyrastania (ale nadal lekko się klei). Formujemy kulę, oprószamy delikatnie mąką. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h, aż ciasto podwoi objętość.

    Rabarbar myjemy, obieramy z zewnętrznej warstwy, kroimy w większą kostkę. Umieszczamy w misce. Następnie zasypujemy cukrem, mieszamy. Rabarbar puści sok i powinien trochę zmięknąć.

    Gdy ciasto wyrośnie blat posypujemy niewielką ilością mąki. Wykładamy ciasto. Delikatnie obtaczamy je w mące (z obu stron). Dłońmi rozciągamy je na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 25 cm. Rabarbar odciskamy z soku, rozkładamy na cieście pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca. Zawijamy rulon jak roladę. Formę "keksówkę" (użyłam takiej szerszej i dłuższej) smarujemy masłem, oprószamy dokładnie kaszą manną. Pozostałą (nieprzylepioną) kaszę wysypujemy. Ciasto przekładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.

    Kruszonka:
    Składniki na kruszonkę zagniatamy (masło z mąką i cukrem), tworzymy grudki, większe i mniejsze.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wyrośnięte ciasto smarujemy delikatnie mlekiem bądź roztrzepanym jajkiem/żółtkiem. Posypujemy kruszonką - delikatnie wklepujemy ją, aby się lepiej trzymała. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 35 min. (do suchego patyczka). Jeszcze ciepłe ciasto delikatnie oddzielamy od formy, delikatnie wyjmujemy (najłatwiej jest przewrócić je do góry nogami na deskę do krojenia i delikatnie przenieść już ponownie odwrócone na kratkę). Przekładamy na kratkę do ostygnięcia. Gdyby ciasto było nam mało słodkie, po ostygnięciu możemy zrobić lukier: 2-4 łyżki cukru pudru, odrobina soku z cytryny lub 1-2 łyżki wody a następnie polać nim ciasto.

Porady

Kroimy po całkowitym wystygnięciu (najlepiej na drugi dzień), jednakże nie mogę się powstrzymać. Uwielbiam jeść ciasto drożdżowe jeszcze cieplutkie :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastociasto drożdżoweRabarbarkruszonkawiosnadrożdżowe z rabarbarem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką

Dodane przez: Futka

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym...

To ciasto "chodziło" za mną od...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: vanillaandraspberry

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Typowe ciasto drożdżowe, smak wakacji...

Ciacho

Dodane przez: mzap88

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Czy może być coś lepszego niż domowe...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, imbirem i  chrupiącą kruszonką

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, imbirem i...

Klasyka polskiej słodkości to drożdżowiec...

Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: AnetaSłużałek

ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kolejne pyszne ciasto, które piekę...

 Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: mariwanna

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Jest takie, jak lubię najbardziej...