Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

4.99 (146 ocen)

To połączenie kruchego ciasta z delikatną budyniową pianką i kwaśnym rabarbarem - pyszna kompozycja!

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    3 łyżki cukru pudru

    Pianka budyniowa:
    5 białek
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego)
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    ok 500 g łodyg rabarbaru
    1/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, całość kruszymy z margaryną, a potem dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części wielkości 40% i 60%, owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku.
  • 2. Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy.
  • 3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy.
  • 4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej łyżce cukru, cały czas miksujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy, a na koniec wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.
  • 5. Piankę wykładamy na podpieczone ciasto, na piankę układamy rabarbar (odsączony z nadmiaru soku), a na rabarbar ścieramy pozostałą część kruchego ciasta.
  • 6. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 180 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem (pominęłam).

Porady

Zamiast rabarbaru można użyć sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować