Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Najlepsze drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    tortownica 26cm
    500 g mąki
    100 g cukru
    cukier waniliowy
    2 jajka
    3 żółtka
    40 g świeżych drożdży
    200 ml mleka
    150 g margaryny
    szczypta soli

    Kruszonka:
    100 g mąki (+-)
    50 g zimnego masła
    50 g cukru + - cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    kilka lasek rabarbaru
    pół łyżeczki cynamonu
    łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, szczyptę soli i 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z żółtkami i cukrem, pozostałe mleko, sól, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.
  • Majowe ciasto z rabarbarem 2. Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć (ciasto jest rzadkawe jak na babkę,nie jest twarde) Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i posypać cynamonem oraz cukrem, wymieszać. Rozłożyć na cieście. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia.
  • Majowe ciasto z rabarbarem 3. W międzyczasie przygotować kruszonkę, łącząc i rozcierając składniki kruszonki. Ma powstać sypka posypka. Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok 35-40 min do tzw. suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Drożdże

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować