• 2 godz.

Szybkie drożdżówki z budyniowym nadzieniem. Idealna dawka energii w szkole i pracy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto (na 12 dużych drożdżówek)
    50 dag mąki pszennej + do podsypania
    5 dag drożdży świeżych
    1/4 szkl. cukru kryształu + 1 łyżeczka
    2 żółtka
    12,5 dag margaryny
    1 szkl. mleka
    szczypta soli

    farsz:
    duży budyń waniliowy (na 3/4 l mleka
    2,5 szkl. mleka
    4 łyżki cukru kryształu

    dodatkowo:
    białko
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Budyniówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły”. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli, utarte z cukrem żółtka, letnie mleko, drożdże i margarynę. Wyrabiać ciasto do momentu jak będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 12 części, każdy kawałek uformować dłońmi w koła. Na środku za pomocą spodu od szklanki lub ręki zrobić wgłębienie i nałożyć przestudzony farsz. Posmarować ciasto rozmąconym białkiem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 15-20 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu polukrować.
  • 2. Farsz: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać budyń. Wlać na gotujące mleko. Zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do szkoły

Podobne przepisy

To może cię zainteresować