Drożdżowe placki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przesłała Magdalena Czarnuch, Wierzchlas.Mam 2-letniego synka. Jestem uczennicą, ale też gospodynią. Lubię sprawiać kulinarne przyjemności rodzinie. Placuszki są idealne na podwieczorek.

  • Łatwy

Składniki:

  • - drożdże: 30 gramów
    - mleko (ciepłe): 1 szklanka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - olej (ilość wg potrzeb, do smażenia): 0.5 litra
    - jabłko: 1 sztuka
    - cukier puder (wg. potrzeby, do posypania): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Drożdżowe placki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z mlekiem i dodajemy je do mąki wsypanej do miseczki. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, dodając sól. Masa ma być gęściejsza niż ciasto naleśnikowe. Odstawiamy do
    wyrośnięcia.
  • 2. Umyte jabłko obieramy ze skórki, kroimy na cienkie płatki
    lub ścieramy na tarce do warzyw. Gdy ciasto się podniesie, dodajemy jabłko i mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Placuszki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować