Placki jogurtowe z jabłkami

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

Przepis dała mi moja babcia, został on troszeczkę przeze mnie zmodyfikowany i teraz gdy tylko mam wolne to rodzina chce abym je upiekła

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duży jogurt naturalny
    1 jajko
    1 szklanka mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jabłka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Placki jogurtowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Do miski wsypujemy wszystkie suche produkty, zalewamy jogurtem najlepiej gęstym i wbijamy całe jajko. Wszystko razem mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy wcześniej starte jabłka. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy na nią placki (jedna łyżka stołowa to jeden placek). Smażymy do zarumienienia z obu stron.

Porady

Placki można posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem. Zamiast jabłek można użyć innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować