Placki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniały pomysł na śniadanie lub kolację. Proste w przygotowaniu, spokojnie można odstawić na 1,5 godz i w międzyczasie obejrzeć sobie ulubiony film lub serial po czym wrócić do smażenia :) Z podanej porcji wychodzą 2 duże talerze placuszków ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży suchych
    szczypta soli
    1 - 2 łyżki cukru
    1,5 szklanki letniego mleka (ja dodałam jeszcze około 1/3 szklanki)
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Śniadanie

Placki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka, na wierch nasypać troszkę mąki. Przykryć papierowym ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.
    Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka).Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto nabierać łyżką, ja pomagałam sobie zdejmując ciasto z łyżki palcem ;) ale możecie po prostu moczyć łyżkę w wodzie, będzie łatwiej. Smażyć na rozgrzanym oleju(na małym ogniu, aby zdążyły usmażyć się w środku) z obu stron na złoty kolor.
    Podawać z cukrem pudrem bądź ulubionym dżemem

Porady

najlepiej smażyć na dość małym ogniu aby nie spaliły się z zewnatrz a nie były surowe w środku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować