Drożdżowe ślimaczki z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać i odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać jajko z żółtkami, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło. (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze raz krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt ok. 45x20cm. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w niewielką kostkę. Zmielony twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem. Rozsmarować na cieście i posypać truskawkami.
3.Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pociąć na 10-11 jednakowych części.
4.Prostokątną blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie obok siebie ułożyć ślimaczki drożdżowe. Odstawić jeszcze na ok 15 min do wyrośnięcia.
Ślimaczki piec ok 30-40 min w 190 st.do tzw.suchego patyczka. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, sokiem truskawkowym, gorącą wodą i polać bułeczki. Smacznego!
Komentarze