Ślimaczki z parówkami i serem

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wiosnę czuć w powietrzu, więc na weekendowy spacer lub wycieczkę polecam ślimaczki drożdżowe z parówkami i serem :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki
    1 jajko
    30 g masła
    30 g drożdży
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    dodatkowo:
    ketchup
    4 parówki
    100 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ślimaczki z parówkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić aż się spienią. Mleko wymieszać z mąką i roztopionym masłem. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
    Ciasto przełożyć na stolnicę podzielić na pół, rozwałkować, posmarować ketchupem i posypać pokrojonymi w kostkę parówkami, zwinąć w rulon, a następnie pokroić na 3-centymetrowe krążki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Krażki spłaszczyć, posypać startym serem i oprószyć ziołami i słodką papryką. Piec około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować