ślimaczki z serem

4.73 (191 ocen)

  • 60 min

szybkie i proste do zrobienia, możemy do twarogu dodać np rodzynki, jagody, jednak moi domownicy wolą z samym twarogiem pachnącym wanilią :)

  • 60 min

Składniki:

  • 400 gram mąki pszennej
    50 gram stopionego, schłodzonego masła
    100 gram cukru
    25 gram drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1 jajo
    masa serowa:
    około 350 gram twarogu półtłustego lub tłustego
    1,5 łyżeczki cukru z wanilią lub waniliowego
    cukier wg uznania (ja daję 2,5 kopiaste łyżki)
    1 łyżka miękkiego masła (jeśli twaróg jest półtłusty)
    1 żółtko
    1 rozkłócone jajo do posmarowania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.73 (191 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Ślimaczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zawijanie slimaczków 1. Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.

    Z reszty mąki, cukru, jaja, masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.
    W tym czasie ser pognieść, dodać masło, żółtko, cukry, wymieszać.

    Ciasto po wyrośnięciu odgazować, rozwałkować na prostokąt około 50x30 cm, posmarować masa serową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
  • ruloniki 2. Rulonik pokroić na 12-14 plasterków, poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować rozkłóconym jajem, piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować