Przepyszne wyszły te ślimaczki i chociaż gorąco na dworze to wieczorkiem lub wcześnie rano można takie cudeńka popełnić ;)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 12 ślimaczków
Zaczyn:
30 gr świeżych drożdży
3/4 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka
1 łyżka cukru
Ciasto i nadzienie:
350 gr mąki pszennej typ 450
2 żółtka
40 gr roztopionego i ostudzonego masła
1/2 szkl cukru
parę kropel esencji waniliowej
200 gr truskawek
2-3 łyżki marmolady różanej lub konfitury truskawkowej
cukier pude
Drożdżowe ślimaczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę, żółtka, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut). Jeśli ciasto ma odpowiednią konsystencję a zostało wam masło, spokojnie jeszcze się przyda ;)
Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy marmoladą lub konfiturą tak aby końce pozostały czyste. Dzielimy na 12 pasków i na każdy pasek układamy połówki lub całe truskawki.
4. Gotowe zawijamy w ślimaczki i układamy jeden obok drugiego w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia.
Kiedy ślimaczki już podrosły, smarujemy je tą resztką tego masła, jeśli nie zostało nam masło, nic się nie stało, ślimaczki będą równie ładne i smaczne bez niego ;)
Ślimaczki pieczemy 180-190 stop przez około 35-40 minut. Grzanie góra - dół bez termoobiegu.
Kiedy ślimaczki ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze