Ślimaczki drożdżowe z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ślimaczki idealnie sprawdzą się do kawki, są miękkie i puszyste

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    25g drożdży
    250g mąki
    0,5 szklanki letniego mleka
    40g cukru
    50g rozpuszczonego masła
    szczypta soli
    1 jajko
    5 łyżek cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka rozpuszczonego masła
    Sposób przygotowania:
    1. Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 3 płaskie łyżeczki mąki i 1/4 szklanki letniego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min.
    Do zaczynu dodajemy mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, jajko i roztopione masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na około 1 godziny. W między czasie możemy cukier połączyć z cynamonem. Po około godzinie nasze ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki prostokąt i smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem.Zwijamy w rulonik i kroimy paski na około 4-5cm szerokości. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 20min 200C
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ślimaczki drożdżowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe ślimaczki z cynamonem 1. Składniki:
    25g drożdży
    250g mąki
    0,5 szklanki letniego mleka
    40g cukru
    50g rozpuszczonego masła
    szczypta soli
    1 jajko
    5 łyżek cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka rozpuszczonego masła
    Sposób przygotowania:
    1. Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 3 płaskie łyżeczki mąki i 1/4 szklanki letniego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min.
    Do zaczynu dodajemy mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, jajko i roztopione masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na około 1 godziny. W między czasie możemy cukier połączyć z cynamonem. Po około godzinie nasze ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki prostokąt i smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem.Zwijamy w rulonik i kroimy paski na około 4-5cm szerokości. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 20min 200C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować