Drożdżowe rogaliki orzechowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Do letniego mleka wsypać drożdże i wymieszać. Dodać mąkę i cukier i znów wymieszać,na pastę. Przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
2.Ciasto właściwe:
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać odrobinę soli oraz oba cukry. Wrzucić zmielone orzechy i wymieszać. Dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn oraz masło orzechowe i zacząć wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawać letnie mleko i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Zwykle masło pokroić na 5 porcji i dodawać po 1 do ciasta. Po każdym dodaniu masła wyrabiać masę przez minutę. Przykryć ciasto i zostawić na 1,5 godziny.
3.Po tym czasie krótko jeszcze raz wyrobić i uformować kulę. Podzielić ją na 4 części. Każdą z części rozwałkować w cienki okrągły płat. Podzielić go na 4 części . Każdą część przekroić jeszcze na pół i w ten sposób otrzymamy 8,a właściwie 32 trójkąty.
4.Na każdy trójkąt położyć niepełną łyżeczkę dżemu i lekko rozsmarować. Zwijać rogalik od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi. Układać rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i zostawić do wyrośnięcia na około 25-30 minut.
5.Piekarnik nagrzać do 180 st z termoobiegiem i piec rogaliki około 22-25 minut, do ładnego zrumnienienia. Wyjać ,ostudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze