Drożdżowe rogaliki orzechowe z dżemem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Rogaliki są dobre na każdą okazję- do szkoły, pracy, podwieczorek czy świąteczny stół. Zapraszam,może i Wy się zainspirujecie:)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Zaczyn:

    100 ml mleka

    2 opakowania drożdży instant

    1 łyżka cukru

    2 łyżki mąki

    Ciasto właściwe:

    600 g mąki

    100 g orzechów włoskich

    2 łyżki cukru

    3 łyżki erytrolu

    3 żółtka

    200 ml mleka

    Szczypta soli

    50 g masła orzechowego

    90 g miękkiego masła

    Dodatkowo:

    1 mały słoik dżemu z dzikiej róży

    1 jajko

    Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Drożdżowe rogaliki orzechowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:

    Do letniego mleka wsypać drożdże i wymieszać. Dodać mąkę i cukier i znów wymieszać,na pastę. Przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto właściwe:

    Do dużej miski wsypać mąkę, dodać odrobinę soli oraz oba cukry. Wrzucić zmielone orzechy i wymieszać. Dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn oraz masło orzechowe i zacząć wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawać letnie mleko i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Zwykle masło pokroić na 5 porcji i dodawać po 1 do ciasta. Po każdym dodaniu masła wyrabiać masę przez minutę. Przykryć ciasto i zostawić na 1,5 godziny.
  • 3. Po tym czasie krótko jeszcze raz wyrobić i uformować kulę. Podzielić ją na 4 części. Każdą z części rozwałkować w cienki okrągły płat. Podzielić go na 4 części . Każdą część przekroić jeszcze na pół i w ten sposób otrzymamy 8,a właściwie 32 trójkąty.
  • 4. Na każdy trójkąt położyć niepełną łyżeczkę dżemu i lekko rozsmarować. Zwijać rogalik od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi. Układać rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i zostawić do wyrośnięcia na około 25-30 minut.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 180 st z termoobiegiem i piec rogaliki około 22-25 minut, do ładnego zrumnienienia. Wyjać ,ostudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować