Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami

  • wyświetlono: 3299 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Podpłomyk pizzą nie jest to jednak godnie może nam pizzę zastąpić, a co najważniejsze przygotowuje się go szybko i możemy na nim położyć co tylko nam się wymarzy (lub co mamy w lodówce ).

IMG_20190507_064325
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Podpłomyk:
1 szklanka mąki
Szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek
¼ szklanki wody
Dodatki:
1 kulka sera burrata
2-3 plasterki prosciutto
4-6 pomidorków koktajlowych 9najlepiej różnych kolorów)
Kilka listków bazylii
1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski mieszamy z solą dodajemy oliwę i wodę mieszamy – ciasto przenosimy na blat podsypany mąką i zagniatamy jednolite , elastyczne ciasto. Jeśli ciasto klei nam się do ręki podsypujemy je mąką. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm – wielkość dowolna ale taka aby zmieściła się na patelnie.

    Rozwałkowany placek przekładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy go około 2-4 minut z każdej strony lub do momentu ładnego zarumienienia.

    Usmażony podpłomyk przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem. Podpłomyk skryjemy oliwą z oliwek i układamy na nim pokrojoną w plasterki burratę i pokrojone pomidorki. Podpłomyk wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 5 minut lub do momentu kiedy ser z wierzchu się rozpuści i zacznie się rumienić.

    Podpłomyk wyjmujemy, układamy na min plasterki prosciutto i listki bazylii, skrapiamy oliwą, kroimy na kawałki i serwujemy.

    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serplackiszynkaPomidorybazyliapizzakuchnia włoskadla dziecikolacjaobiadna szybkofast foodlunchstreet foodpodpłomykburrata

Komentarze

Podobne przepisy

Wytrawny serniczek z łososiem na podpłomykach

Dodane przez: aga3103

Wytrawny serniczek z łososiem na podpłomykach

Aromatyczny ziołowy serniczek z...

Sajgonki z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i kabanosem

Dodane przez: zzewa

Sajgonki z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi...

Sajgonki w innym wydaniu z dodatkiem...

podpłomyki

Dodane przez: marta625

Podpłomyki dla niemowląt

Chrupiące placki idealne na swędzące...

yy

Dodane przez: pm135

Kwiaty z pomidorkami i serkiem topionym

Aby przygotować smaczną i zjawiskową...

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Uwielbiam wiosnę! O tej porze roku...

moje mace lub tzw podpłomyki

Dodane przez: JOANNA 55a

MOJE MACE LUB TZW. PODPŁOMYKI

smak mojego dzieciństwa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE