Kokosowo- drożdżowe mini bułeczki

5 (158 ocen)

  • 45 min

Przepyszne, aromatyczne bułeczki. Doskonałe do kawki oraz do zabrania w plener lub na wycieczkę. Smaczna przekąska dla dzieci szkolnych.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    960 g mąki pszennej, przesianej, typ 500
    375 ml mleka
    125 g cukru
    3 jajka
    100 g miękkiego masła
    70 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    cukier waniliowy

    Masa kokosowa:
    375 ml mleka
    460 g cukru
    400 g wiórków kokosowych

    Do posmarowania bułeczek:
    2 jajka
    2 łyżki zimnego mleka
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Kokosowo- drożdżowe mini bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta drożdżowego:
    Mleko lekko podgrzewamy. Odlewamy ok. 1/2 szklanki, wsypujemy drożdże, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie.
    Robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę.
    Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę- mikserem.
    Do mąki dodajemy po kolei wszystkie pozostałe składniki, na końcu wlewamy resztę mleka i zaczyn.
    Wyrabiamy ręką na gładkie ciasto, ok. 10 min.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywamy lnianą ściereczką.
  • 2. Przygotowanie masy kokosowej:
    Kokos, mleko, cukier- lekko podgrzewamy w rondelku i przesmażamy, cały czas mieszając, kilka min.
    Nie rumienimy, masa kokosowa powinna być biała nadal.
    Studzimy.
  • krojenie rolady kokosowej w grube plastry 3. Wykonanie mini bułeczek:
    Na stolnicę wykładamy wyrośnięte ciasto. Dzielimy na części. Rozwałkowujemy na prostokąty o grubości ok. 5 mm.
    Nakładamy masę kokosową, równo rozsmarowujemy na cieście.
    Zwijamy w roladę. Kroimy niezbyt grube plastry.
  • pokrojone w plastry ciasta zrolowane i napełnione kokosem 4. Odstawiamy pokrojone porcje ciasta- na ok.15 min. do wyrośnięcia.
    Każdy plasterek rulonika smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.
  • formowanie serca z ciasta 5. Możemy tworzyć swoje wzory, np serce.
  • upieczone na złoty kolor bułeczki kokosowe 6. Bułeczki pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem w 180 stop. C ok. 15 min. Mają być zrumienione.
  • bułeczki drożdżowo- kokosowe 7. Następną partię bułeczek, pieczemy już tylko ok. 10 min, bo piekarnik mamy nagrzany.
    Gorące upieczone bułeczki wyjmujemy z pieca, przekładamy na ozdobny talerz lub paterę.
    Smacznego :)

Porady

Z tej proporcji wychodzi ok. 48 sztuk niewielkich bułeczek. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Drożdże w ciepłe dni, możemy tylko rozpuścić w samym mleku i po kolei dodawać składniki- ciasto i tak urośnie. Nie podsypujemy zbyt dużo mąki na stolnicę pod ciasto. A jeśli już- wtedy omiatamy pędzelkiem nadmiar mąki. Wówczas bułeczki nie będą się przypalały od spodu, podczas pieczenia. Podany czas jest, bez wyrastania ciasta. Wszystko zależy od temp. pomieszczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować