Drożdżowe rogaliki na śmietance kremówce z powidłem

  • wyświetlono: 150 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Upiekłam niezwykle pyszne rogaliki. Idealne na słodkie śniadanie, podwieczorek czy poczęstunek. Można je zabrać do pracy, do szkoły i na piknik. Długo zachowują świeżość. Bardzo lubię wypiekać drożdżowe na słodkiej śmietance kremówce. Kto ma ochotę to polecam. Słodkich wypieków.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 cukier waniliowy
2 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłej śmietanki kremówki 30%
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej

Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka pasty waniliowej
4 łyżki oleju

Na nadzienie:
1 słoiczek powidła śliwkowego
2 kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 szklanka rodzynek

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe rogaliki na śmietance kremówce z powidłem

  • Rozczyn i ciasto.1. Rozczyn i ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym, ciepłym mlekiem, śmietanką i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż rozczyn ,,ruszy''. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, pastę waniliową, olej i rozczyn, zagniatamy przez kilka minut ciasto. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Gdyby było zbyt rzadkie to dosypujemy mąki, a zbyt twarde to dolewamy ciepłego mleka lub śmietanki. Tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • Nadzienie.2. Nadzienie: Składniki na nadzienie przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.
  • Formowanie.3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek, kroimy na trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zwijamy formując rogaliki.
  • Do pieczenia.4. Do pieczenia: Tak wykonane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ rogaliki znacznie urosną. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  • Gotowe.5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumieniania się przez około 30 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
  • Gotowe.6. Podanie: Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi trzy blaszki rogalików.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowena słodkodrożdżekremówkadrożdzówkirogalikipiknikrogaleDrozdzowe rogalikiśmietanka kremówkarogaliki z nadzieniemnadziewane rogalikiz powidłemrogaliki z powidłemrogaliki na kremówcerogaliki na śmietance

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki drożdżowe z dżemem

Dodane przez: aga888

Rogaliki drożdżowe z dżemem

Pulchne, pyszne i mięciutkie. Świetne...

Rogaliki krucho drożdżowe z domowymi powidłami

Dodane przez: Anyzkowo

Rogaliki krucho drożdżowe z domowymi powidłami

Pyszne , kruche rogaliki z domowymi...

Rogaliki drożdżowe z nutellą

Dodane przez: agarybak76

Rogaliki drożdżowe z nutellą

Lubiane przez małych i dużych łasuchów,...

Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą

Dodane przez: rena123

Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą

Pyszne malutkie rogaliki z ciasta...

Rogaliki drożdżowe z dżemem

Dodane przez: AnetaJ

Rogaliki drożdżowe z dżemem

To proste rogaliki z ciasta drożdżowego,...

Rogaliki drożdżowe, najlepsze

Dodane przez: beti27

Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną

Pyszne, puszyste i bardzo smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE