Drożdżowe rogaliki na śmietance kremówce z powidłem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Upiekłam niezwykle pyszne rogaliki. Idealne na słodkie śniadanie, podwieczorek czy poczęstunek. Można je zabrać do pracy, do szkoły i na piknik. Długo zachowują świeżość. Bardzo lubię wypiekać drożdżowe na słodkiej śmietance kremówce. Kto ma ochotę to polecam. Słodkich wypieków.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczka cukru
    pół szklanki ciepłej śmietanki kremówki 30%
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki tortowej

    Na ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru pudru
    2 jajka
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    4 łyżki oleju

    Na nadzienie:
    1 słoiczek powidła śliwkowego
    2 kopiaste łyżki kakao
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1 szklanka rodzynek

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Drożdżówka Rogale Rogaliki

Drożdżowe rogaliki na śmietance kremówce z powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn i ciasto. 1. Rozczyn i ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym, ciepłym mlekiem, śmietanką i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż rozczyn ,,ruszy''. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, pastę waniliową, olej i rozczyn, zagniatamy przez kilka minut ciasto. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Gdyby było zbyt rzadkie to dosypujemy mąki, a zbyt twarde to dolewamy ciepłego mleka lub śmietanki. Tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • Nadzienie. 2. Nadzienie: Składniki na nadzienie przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.
  • Formowanie. 3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek, kroimy na trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zwijamy formując rogaliki.
  • Do pieczenia. 4. Do pieczenia: Tak wykonane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ rogaliki znacznie urosną. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  • Gotowe. 5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumieniania się przez około 30 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
  • Gotowe. 6. Podanie: Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi trzy blaszki rogalików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować