Drożdżowe kwiatuszki z budyniem

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Wbrew pozorom nie jest to nic trudnego, a przyciągają uwagę, zwłaszcza tych najmłodszych :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    1 szklanka mleka
    25g świeżych drożdży
    1 jajko
    1 łyżka cukru waniliowego
    ⅓ szklanki cukru kryształu
    80g stopionego masła
    Ok ½ kg mąki tortowej
    Szczypta soli

    Dodatkowo:
    8 łyżek dowolnego budyniu ( u mnie rabarbarowy)
    8 truskawek
    Kilka łyżek jagód leśnych
    1 małe jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżowe kwiatuszki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, odmierzamy ⅓ szklanki, dodajemy drożdże, łyżkę cukru oraz mąki. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy zaczyn i dodajemy pozostałe cukry oraz szczyptę soli. Mieszamy łyżką, a pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy przez ok 10 minut. Odstawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok godzinę.

    W trakcie wyrastania gotujemy budyń, w zależności od własnych upodobań. Studzimy.

    Przygotowanie drożdżówek:

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Ponownie wyrabiamy w dłoniach i nadajemy kształt kuli. Następnie spłaszczamy szklanką na środku, a boki kroimy na 12 ramion. Bierzemy po dwa i sprawnym ruchem skręcamy je pod spód, tworząc płatki kwiatu. Na środek dajemy odrobinę budyniu, truskawkę i jagody. Smarujemy jajkiem boki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 na ok 20minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować