Drożdżowe kwiatuszki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko delikatnie podgrzewamy, odmierzamy ⅓ szklanki, dodajemy drożdże, łyżkę cukru oraz mąki. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy zaczyn i dodajemy pozostałe cukry oraz szczyptę soli. Mieszamy łyżką, a pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy przez ok 10 minut. Odstawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok godzinę.
W trakcie wyrastania gotujemy budyń, w zależności od własnych upodobań. Studzimy.
Przygotowanie drożdżówek:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Ponownie wyrabiamy w dłoniach i nadajemy kształt kuli. Następnie spłaszczamy szklanką na środku, a boki kroimy na 12 ramion. Bierzemy po dwa i sprawnym ruchem skręcamy je pod spód, tworząc płatki kwiatu. Na środek dajemy odrobinę budyniu, truskawkę i jagody. Smarujemy jajkiem boki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 na ok 20minut
Komentarze