Drożdżowe faworki

4.97 (195 ocen)

Są pysznym połączeniem tradycyjnych pączków oraz chrustu. Nie może ich zabraknąć w karnawale :)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    2 łyżki cukru
    100g roztopionego masła
    40g drożdży
    3 jajka
    łyżka spirytusu
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.97 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Drożdżowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 2 łyżki cukru i mąki oraz odrobinę ciepłego mleka. Wymieszać, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  • wyrośnięty rozczyn 2. Wyrośnięty rozczyn połączyć z mąką, wbić jajka, dodać alkohol i pozostałe mleko. Wszystko wymieszać, wyrobić gładkie ciasto stopniowo dodając roztopione masło. Pozostawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłym miejscu na ok.1 godz.
  • wykrawaj faworki 3. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać, wycinać paski. Na środku każdego wykonać nacięcie przez które przełożyć jeden koniec paska formując faworki.
  • smażenie 4. Tak uformowane faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować