Drożdżowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 2 łyżki cukru i mąki oraz odrobinę ciepłego mleka. Wymieszać, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
2.Wyrośnięty rozczyn połączyć z mąką, wbić jajka, dodać alkohol i pozostałe mleko. Wszystko wymieszać, wyrobić gładkie ciasto stopniowo dodając roztopione masło. Pozostawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłym miejscu na ok.1 godz.
3.Po tym czasie ciasto rozwałkowywać, wycinać paski. Na środku każdego wykonać nacięcie przez które przełożyć jeden koniec paska formując faworki.
4.Tak uformowane faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze