Faworki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

W DŁUGIE jesienne i zimowe wieczory lubimy wspólne wypiekanie z dziećmi, te faworki szczególnie przypadły Nam do smaku

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki cukru
    2/3 kostki margaryny
    2 szklanki ciepłego mleka
    kostka drożdży
    4 jajka
    olej do usmażenia ok 1 litra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Faworki

Faworki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszymy drożdzę dodajemy do nich 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki oraz
    1/2 szkl ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do urośnięcia
    rozczynu
    *Jajka ucieramy z cukrem i solą, dodajemy mąkę, rozpuszczoną wczesniej
    margarynę, drożdże oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, które nastepnie
    odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pól godz do wyrośnięcia.
    * Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paseczki, w kazdym robimy naciecię,
    przez które przekładamy jeden bok tworząc tym samym kształt faworka.
    * Olej bardzo mocno rozgrzewamy w garnuszku. Po kolei smażymy faworki na
    delikatnie rumiano. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować