Drożdżowe ciasto , to ja zawsze-a bułeczki z owocami, i to z kruszonką-to żeby nie kalorie to nawet codziennie:)Smaczne, puszyste, pełne borówek i aromatycznej kruchej kruszonki w połączeniu z płatkami migdałów...
Drożdżowe bułeczki na kefirze z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia, dodaje go do mąki, dodaje pozostałe składniki ciasta i zagniatam ciasto, do momentu aż ciasto zacznie odstawać od ręki, wykładam na stolnicę, formuje kulę, nakrywam ściereczką, pozostawiam na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
2.Ciasto jeszcze raz zagniatam, podsypuję mąką, dzielę na osiem części, z każdej formuje placek, nakładam po porcji borówek i szczypcie wanilii i zlepiam bułeczki.
3.Bułeczki układam na blasze, smaruje mlekiem, nożem nacinam na krzyż. Ze składników na kruszonkę zarabiam palcami kruszonkę, posypuję bułeczki. Kruszonkę posypuję płatkami migdałowymi, pozostawiam do wyrośnięcia-jakieś 20 minut. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.
Komentarze