BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI

  • wyświetlono: 502 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jako że sezon na borówki mamy w pełni rozpoczęty polecam pyszne delikatne bułeczki z borówkami polane lukrem, rozpływają się w ustach.

DSC_3377_Perfect365
  • 15 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 130 g cukru
- 4 żółtka (białka zostawiamy do pomalowania i zalepiania rogalików)
- 1 białko do ciasta
- 110 g margaryny roztopionej
- 675 g mąki Szymanowskiej
- 2 opakowania cukru wanilinowego (16g)
- 1/3 łyżeczki soli
- 400 g borówek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI

  • 11. Przyrządzamy rozczyn. W misce rozkruszamy drożdże dodajemy 50 ml ciepłego mleka (uwaga: mleko musi być ciepłe, letnie ale w nie może być gorące) oraz dodajemy czubatą łyżeczkę cukru i płaską łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
  • 22. Do przygotowanego rozczynu dodajemy pozostałe składniki: żółtka, białko, mleko, oba cukry, szczyptę soli, mąkę. Całość dokładnie mieszamy a następnie dodajemy roztopioną przestudzoną margarynę. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna być wilgotna ale odchodzić od ręki. Nie należy podsypywać jej za mocno mąką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 45 minut.
  • 33. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stół/stolnice wysypaną mąką i wyrabiamy przez chwile. Ciasto dzielimy na 3 części następnie każdą na ok 5-6 kawałków.
  • 44. Z każdego kawałeczka robimy placuszek spłaszczony a następnie układamy borówki i dodajemy pół łyżeczki cukru pudru, następnie składamy placuszek na pół krawędzie smarujemy białkiem, zlepiamy i formujemy podłużne bułeczki. Zlepienie musi pozostać na dole chyba ze całkiem nam się zjednoczy z ciastem. Gotowe bułeczki smarujemy białkiem następnie pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15 min (do zarumienienia i wyrośnięcia bułeczek). Polewamy lukrem (do szklanki wsypujemy pozostały cukier puder dodajemy sok z cytryny i 1-2 łyżki ciepłej wody dodając stopniowo żeby lukier nie był za rzadki).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdzówkiborówkibułki drożdżowebułki drożdżowe z borówkami
 

Komentarze

Podobne przepisy

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Idealne na słodkie śniadanie, przekąskę...

Niemieckie bułeczki z budyniem

Dodane przez: Cukiereczek

Niemieckie bułeczki z budyniem

To pyszny wypiek z ciasta półfrancuskiego,...

1

Dodane przez: Cukiereczek

Bułeczki z Puerto Rico

Wyśmienity wypiek z Puerto Rico....

Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami

Dodane przez: paulette17

Ekspresowe "drożdżówki" z budyniem i borówkami

Przygotowanie drożdżówek zwykle...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto serowe z ciastem olejowym i borówkami

Bardzo smaczne ciasto serowe, w...

odrywane bułeczki

Dodane przez: klementynka

odrywane bułeczki z czekoladą

Kto nie skusiłby się na taką bułeczkę?...