Drożdżowa gwiazda z makiem i serem to sposób na pyszne i efektowne ciasto.
To ciasto sprawdzi się na świątecznym stole, ale nie tylko. Ja podarowałam takie gwiazdy gościom, byli zachwyceni.
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki: na 1 dużą lu 2 mniejsze
• 200 g mleka,
• 120 g cukru,
• 40 g drożdży świeżych,
• 4 jajka,
• 600 g mąki pszennej + do oprószenia blatu,
• ¼ łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii, (opcjonalnie)
• 50 g miękkiego masła,
• 900 g masy makowej,
• 100g zmielonego białego sera,
Gwiazda drożdżowa z makiem i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i wymieszać.
W rondelku lekko podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić i wlać do mąki. Następnie dodać jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 25-30 cm. Masę makową podzielić na 3 części.
Na dużej blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Pierwszy kawałek ciasta przełożyć na przygotowaną blachę, rozsmarować na nim ⅓ masy makowej, pozostawiając ok. 0,5 cm wolnego brzegu. Ułożyć kolejną, rozwałkowaną porcję ciasta, posmarować masą makową, nałożyć biały ser. Przykryć 3 blatem ciasta, posmarować pozostałą częścią masy makowej, na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta, delikatnie docisnąć.
Na środku koła położyć szklankę i za pomocą ostrego noża podzielić ciasto na 4 części, a każdą ćwiartkę na 4 równe trójkąty. Następnie chwycić równocześnie za 2 kawałki ciasta i zawinąć je dwukrotnie w kierunku do środka (tzn. jeden kawałek skręcić dwukrotnie w prawo, a sąsiadujący dwukrotnie w lewo). Wewnętrzne rogi podstawy trójkątów skleić, a zewnętrzne naciągnąć, tworząc ramiona gwiazdy. Czynności powtórzyć dla pozostałych kawałków, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 min. Smacznego!
Komentarze